Sverige klarade medaljmålet i Tokyo

Det finns skäl att rikta ett stort tack till idrottsrörelsen i hela vårt land.

Sverige 4 augusti 2021 13:55

Före OS satte SOK (den nationella olympiska kommitté) upp målet att Sverige skulle ta minst åtta medaljer i Tokyo. Efter onsdagens silver i den individuella banhoppningen står det klart att Sverige redan klarat målet.

Det är bara att gratulera SOK och atleterna till framgångarna. Men det finns också skäl att rikta ett stort tack till idrottsrörelsen i hela vårt avlånga land.

Från Ystad i söder till Kiruna i norr finns aktiva föreningar och engagerade ledare som ger möjligheter för barn och ungdomar att friidrotta, spela fotboll, brottas, boxas, paddla kanot, rida eller göra något annat. 

Det är bra för folkhälsan och har en enorm social betydelse. Men denna breddidrott – denna enorma folkrörelse – är även grunden till att ett litet land som Sverige är starkt och konkurrenskraftigt på de internationella idrottsarenorna, vilket i sin tur väcker intresse hos ännu fler barn och ungdomar för att börja idrotta. När det går bra för Fridolina Rolfö och Kosovare Asllani i OS söker sig fler till fotbollsklubbarna.  

Kort sagt: Bredd- och spetsidrott samspelar med varandra.

Därför är också de miljarder som stat och kommuner varje år bidrar med till idrottsrörelsen väl investerade slantar. Verksamheten hos Spårvägens FK, Vadstena GIF, Södertörns SS, Gällivare SK och andra föreningar medverkar till att göra Sverige till ett bättre land.

 

Svenska medaljörer i Tokyo (hittills):

Guld: 

+ Daniel Ståhl, friidrott – diskus 

+ Armand Duplantis, friidrott – stavhopp

Silver: 

+ Peder Fredricson, hästsport – banhoppning

+ Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, segling – 470

+ Simon Pettersson, friidrott – diskus

+ Sarah Sjöström, simning – 50 meter fritt

+ Josefin Olsson, segling – laser radial

Dessutom har damlandslaget i fotboll redan säkrat en medalj. Det blir antingen guld eller silver efter OS-finalen på fredag.


Ämnen du kan följa