Så ska rollerna fördelas i herrlandslaget

Här är planen för herrlandslaget.

Basketbloggen 13 oktober 2021 19:33

I dag blir blev det klart vilka som tar över det svenska herrlandslaget efter Hugo Lopez. Det handlar om Norrköpings succétränare Mikko Riipinen,34, 40-årige Ludvig Degernäs i Södertälje samt Nässjös Joakim Källman, 32. Trion har skrivit kontrakt över 2+2 år.


Med tanke på hur allt snack gått den senaste tiden blev valet till sist ganska förutsägbart. Generalsekreteraren Fredrik Joulamo avslöjade för en tid sedan för Bloggen att huvudspåret var att hitta svenska tränare efter många år av utländska förbundskaptener på bänken. Något som inte direkt gett lysande resultat.

Det handlar om en ung trio med minimal internationell erfarenhet som ges chansen att ta svensk herrbasket uppåt i hierarkin och spontant känns det ganska fräscht och ett nytänk värt att testa. Riipinen och Degernäs är nog frontmännen sett till de resultat duon gjort de senaste åren. Källman verkar ha många fans ute i Sverige men hans CV är inte lika gediget.


Det som orsakat mest debatt är förbundets val att utse flera så kallade förbundscoacher som ska jobba tillsammans som ett team. Det går förstås inte att säga nu hur den modellen ska funka - det får tiden utvisa.


Däremot har det varit en aning otydligt hur rollerna kommer att fördelas men Bloggen tog ett snack med ansvarige Fredrik Joulamo som var tydlig med hur planen ser ut.

"Det är förbundscoachernas uppgift att komma med ett förslag hur rollerna ska fördelas. En ska vara matchcoach, en ansvara för det defensiva och en för det offensiva. Här gäller det för Riipinen, Degernäs och Källman att utgå från sina styrkor och vara prestigelösa. Man alla ska vara lika ansvariga", säger Joulamo.


Första uppdraget för trion blir VM-kvalmatchen mot Finland den 25 november i Avicii arena.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Basketbloggen
2 december 2021 20:38  Basketbloggen

Omgångens tips

Hon är ligans bästa spelare

En förlust kan också ge hopp

Kaffe, kaka, tionde raka

I kväll är det dags att motbevisa tvivlarna

Visa fler
Läs mer!
14 november 2021 19:51  Basketbloggen

Omgångens tips

Omgångens tips

Omgångens tips

Omgångens tips

Omgångens tips

Visa fler