Det är bråda dagar för kommentariatet

På ledarsidorna är Magdalena Andersson det hetaste namnet.

Mycket av nyhetsrapporteringen och kommentarna i dagspressen kretsar kring Stefan Löfvens avgångsbesked och spekulationer om efterträdarfrågan.

Mycket av nyhetsrapporteringen och kommentarna i dagspressen kretsar kring Stefan Löfvens avgångsbesked och spekulationer om efterträdarfrågan.

Foto: TT/NSD Arkiv

Blogg2021-08-24 16:01

Det har varit bråda dagar för det socialdemokratiska kommentariatet. Under måndagen formulerade jag inte bara en egen kommentar om Stefan Löfvens avgångsbesked. Jag fick också utveckla min syn på saker och ting i en del andra kanaler.

Först blev jag intervjuad av SVT-reportern Anders Hjertström.  Därefter blev jag uppringd av ETC:s Adolfo Diaz. Under eftermiddagen blev det också ett samtal med SR-reportern André Pettersson i studion hos P4 Norrbotten.

Dessutom ville Jonny Vikström, reporter hos NSD/Kuriren, tala om de två norrbottningar som har nämnts i spekulationerna om tänkbara efterträdare till Stefan Löfven.

Under en period är det så här det kommer att se ut. Det kommer att analyseras, begrundas och funderas hejvilt på ledar-, debatt- och nyhetssidor. En rad möjliga – och omöjliga – kandidater kommer att nämnas.

På de flesta socialdemokratiska ledarsidor är i alla fall finansminister Magdalena Andersson det hetaste namnet.

"Om Magdalena Andersson tackar ja till partiledarskapet så blir det hon. Det finns ingen som vågar utmana henne”, skriver Stig-Björn Ljunggren i Sydöstran i Karlskrona.

"Magdalena Andersson är minst sagt kvalificerad för uppgiften", menar Jonna Sima i Aftonbladet.

Även Kata Nilsson i Piteå-Tidningen och Susanne Sjöstedt i Folkbladet i Umeå är inne på ungefär samma spår.

"Andra kandidater är småfiskar i jämförelse med Magdalena Andersson", tycker Susanne Sjöstedt.

Det enda vi vet med säkerhet just nu är dock att det inleds en process. Valberedningen, som leds av rutinerade Elvy Söderström från Örnsköldsvik, ska sammanträda och partidistrikten ska göra sina nomineringar.

Sedan kommer det så småningom att presenteras ett förslag. Förhoppningsvis sker det i god tid före S-kongressen 3-7/11, där 350 medlemsvalda ombud samlas och slutgiltigt fattar beslut om vem ska bli Socialdemokraternas partiledare och statsministerkandidat.