Be(S)kedet 5: Baudin vill vitalisera S som folkrörelse

Ledarbloggen fick ett snack med Tobias Baudin, Socialdemokraternas nya partisekreterare.

NSD:s politiske chefredaktör Olov Abrahamsson fick ett snack med nya partisekreteraren Tobias Baudin i kongressvimlet i Göteborg.

NSD:s politiske chefredaktör Olov Abrahamsson fick ett snack med nya partisekreteraren Tobias Baudin i kongressvimlet i Göteborg.

Foto: Olov Abrahamsson

Ledarbloggen2021-11-07 10:50

S-kongressen i Göteborg närmar sig sitt slut och idag har jag fått ett snack med nya partisekreteraren Tobias Baudin. 

Jag bad honom summera kongressen och frågade honom om hur det kommer att märkas att Socialdemokraterna fått en ny partisekreterare. Dessutom kunde jag inte låta bli be honom kommentera resultatet i lördagens match mellan Luleå Hockey och Djurgården. (Se hans svar i filmklippet ovan.)

En sak är säker efter Göteborgskongressen: Det väntar ett grannlaga arbete och finns massor att göra för Baudin & Co för att rusta upp socialdemokratin som organisation och folkrörelse. 

Med 75 000 medlemmar är Socialdemokraterna visserligen fortfarande Sveriges största politiska parti. Moderaterna som är tvåa har 40 600 medlemmar.

Medlemstappet har dock varit stort under de senaste åren. Sedan 2014 har Socialdemokraterna förlorat nästan 27 000 medlemmar. 

Därför behöver socialdemokratin en partisekreterare som kan ge partiorganisationen en nytändning och driver på för medlemsvärvning, bildandet av fler nya S-föreningar och för att inkludera fler i partiverksamheten runtom i landet.

I sin tidigare roll som ordförande i Kommunal har Baudin visat att det går att vända en vikande trend. Fackförbundet var i djup kris när han valdes 2016. Efter ett antal skandaler i början av året var förtroendet skadat både bland medlemmarna och den breda allmänheten. Men efter fem år med Baudin vid rodret är Kommunal på nytt en stark och respekterad kraft.

Förbundet växer medlemsmässigt – det blev nästan 27 000 nya medlemmar i Kommunal under 2020. Vidare har Kommunal haft framgångar i lönerörelserna och fått genomslag för sina krav på större satsningar på äldreomsorgen.

Förhoppningen är att Baudin nu ska medverka till en lika upplyftande resa för det socialdemokratisk partiet och ge partiaktivisterna runtom i landet en rejäl vitamininjektion.

Det blir så klart ingen lätt uppgift att vända den nedåtgående medlemstrenden. I princip hela förenings- och folkrörelse-Sverige brottas med liknande problem. Det är svårt att engagera folk i det moderna Sverige. Men det känns som att Baudin är som klippt och skuren för uppgiften. 

Icke minst borde han kunna medverka till att stärka det facklig-politiska samarbetet mellan S och LO inför framtiden. 

Med sin fackliga bakgrund borde en person som Tobias Baudin ha en och annan idé om hur socialdemokratin övertygar fler undersköterskor, busschaufförer, handelsanställda och industriarbetare att engagera sig och bli partimedlemmar.

                                                                  *  *  *

Under kongressen blev jag även intervjuad av Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg om den nya partisekreterarens rötter i Norrbotten samt läget i partiverksamheten runtom i Sverige. Lyssna gärna på ljudklippet på Aftonbladets webb.