Visst kan BC Luleå tävla med de allra bästa

Några dåliga beslut och en ickeblåsning av domarna. Då var kvällen förstörd för BC Luleå.

Basketbloggen 24 oktober 2022 22:03

Självklart fanns det inte en chans på miljonen att Norrköping Dolpins på hemmaplan skulle få ett matchavgörande domslut mot sig i den sista sekunden av matchen – det när BC Luleås LaDarien Griffin blev foulad av Tim Schüberg och hade borde fått gå till linjen för att skjuta tre straffkast.  

Men så blev det inte. Det är Norrköping som är överst i näringskedjan i svensk basket i dag och då måste motståndaren ha har mer marginal än så för att kunna vinna.

 

Men strunt i det. Det som hänt har hänt och går inte att ändra på. Felaktiga domslut inträffar ibland och kanske jämnar det ut sig över en säsong. Och ska sanningen fram BC Luleå hade lite sig själv att skylla. De sista tre-fyra minuterna fattades inte många jättebra beslut offensivt och det tog Norrköping givetvis vara på och kunde vinna med knappa 80–78.

 

För BC var det nog viktigt att komma tillbaka spelmässigt efter förlusten mot Umeå och visa att man kan tävla med de bästa i ligan. På det stora hela var det en utmärkt insats över 40 minuter i en match som laget mycket väl kunde ha vunnit trots att Michael Gilmore snabbt fick foulproblem, trots att Samuel Berkelund ännu inte är spelklar efter skadan och trots att klubben inte lyckats värva in en ersättare för Marcus Evans. 

 

Nu handlar det om att slicka såren och snabbt som tusan komma tillbaka på vinnarspåret redan mot Nässjö på fredag. En seger där gör att den bittra Norrköpingsförlusten snabbt är glömd.

Det fanns flera positiva saker att lyfta fram i den här tillställningen. LaDarien Griffin var en titan defensivt, Brandon Bailey hittade skottet igen efter plumpen mot Umeå och Jonathan Arvidsson fortsätter sin resa mot svensktoppen. Sett över hela matchen var Arvidsson en klass bättre än både Tim Schüberg och Hugo Bergström – något som inte hade varit helt enkelt att förutse innan säsongen startade. 22 poäng och 7 assist noterades på hans konto men frågan är hur länge 24-åringen orkar utan hjälp som spelfördelare. Mot Jämtland spelade Arvidsson runt 37 minuter, mot Umeå nästan 40 och i Stadium arena över 37. 

 

Det är förstås ohållbart i längden och för varje dag som går kommer skaderisken att öka. BC Luleå måste värva nu – helst i går. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa