Visst finns det något att bygga på

Förlusten som faktiskt ger hopp.

Ellen Nyström.

Ellen Nyström.

Foto: TT

Basketbloggen2021-11-14 19:13

Förlust med klara 70-89 mot det Lettland i den första EM-kvalmatchen och det borde inte finnas mycket vara glad över när det gäller det svenska damlandslaget.

Tvärtom säger Bloggen. Här finns massor positivt att peka på med tanke på förutsättningar där Lettland kunde lira med bästa tänkbara lag och Sverige fick klara sig utan ett gäng fixstjärnor. 


Ni vet redan att ikonerna Frida och Elin Eldebrink lagt ned sin landslagssatsning - det tillsammans med erfarna Kalis Loyd. Ovanpå det har flera oklara återbud kommit där Amanda Zahui samt Binta Drammehs landslagsnobbar svider massor.

Trots det svarade Sverige för en alldeles utmärkt match mot övermakten och var med hela vägen till slutet av den tredje perioden där orken tröt och lettiskorna tog över.


Klara Lundqvist var fantastisk och fick sitt stora genombrott i landslaget. Elin Gustavsson urstark. Abigail Asoro nyttig.

Men vassast av alla, bakom Lundqvist, var Luleå Baskets Ellen Nyström som med sitt stora basket-iq gjorde massor av nytta och på sina 32 minuter bara var minus 2 vilket landade i 11 poäng och 5 returer.

Nej, det var skitkul att se Sverige lira boll. Där såg ut att finnas en glädje, en tro och en lagsammanhållning som inte alltid varit något som kännetecknat laget de senaste åren.

Om den här entusiasmen räcker för att ta laget till EM får vi se. Tre matcher återstår, Sverige bör vinna rubbet. Då bör det räcka. Men utmaningen är gigantisk.