Vem ska leda BC Luleå nästa säsong?

Öqvist eller Larsson? Det är frågan.

Peter Öqvist Håkan Larsson

Peter Öqvist Håkan Larsson

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Basketbloggen2022-05-14 20:28

Det mesta surret, och det ämne Bloggen får mest frågor om av basketintresserade, är vilken väg BC Luleå kommer gå i tränarfrågan till kommande säsong.

Och det finns egentligen bara två varianter att klura kring.

1) Peter Öqvist, 46, skriver på för ytterligare en säsong, sin nionde i klubben.

2) Spelarikonen Håkan Larsson, 48, ges efter nio år som assisterande tränare till sist chansen att visa att han kan ta steget in i rampljuset och leda laget.


Hur det blir? Jag har ingen aning. Rykten som surrar säger ena dagen Larsson och den andra Öqvist. Avgörandet ligger som vanligt hos klubbdirektören Lars Mosesson och ingen annan. Han lär ta sitt beslut inom de närmaste två-tre veckorna.

En ska är jag dock hundraprocentigt övertygad om. BC Luleå kommer inte plocka in någon kraft utifrån – det är dessa två namn det handlar om. Ingen annan.


Det finns förstås argument både för och emot både Håkan Larsson och Peter Öqvist. 

Öqvist är oerhört erfaren, hängiven och helt enkelt en jäkla duktig tränare som inte lämnar något åt slumpen. Men åtta säsonger är länge, många spelare har hört Öqvists röst länge och hans sportsliga resultat i BC Luleå, ett enda SM-guld (2017), är lite fattigare än förväntat. Frågan är också om det finns mer att kräma ut av Peter Öqvists spelfilosofi som han hängivet hållit fast vid under lång tid.


Håkan Larsson har stora meriter som spelare, beskrivs som en "players coach" och är taktiskt skolad. Blir han huvudtränare lär BC Luleå tydligt ändra spelsätt vilket kan vara fräscht och kanske överraska motståndarna i SBL. Men: Larsson är oprövad, trots alla år som assisterande. Att vara ensam ansvarig för ett elitlag är något helt annat – mer än bara vara coach och tränare på golvet. Det handlar om att stå stark när det stormar – för det kommer det göra både en och två gånger som ansvarig för BC Luleå. Tar Larsson över är det nog viktigt att hans assisterande varit med ett tag i branschen.


Skulle Bloggen gissa i dag kommer Peter Öqvist stanna kvar på sin post – ett val som är lätt att förstå och svårt att kritisera fullt ut.

Skulle Bloggen önska vore det oerhört spännande att se vad Håkan Larsson kan uträtta om chansen ges.

Snart vet vi.