Norrköping mästare för fjärde året i rad

Bästa spelarna. Bäste tränaren. Bäst organisation. Mest publik. Då är det inte så konstigt att Norrköping vinner sitt fjärde raka guld och är mer överlägset än någonsin i svensk herrbasket.

Guldjubel i Norrköping. För fjärde året i rad.

Guldjubel i Norrköping. För fjärde året i rad.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Basketbloggen2024-05-18 21:41

76–72 mot Borås i den femte SM-finalen innebar att klubben vann sitt nionde SM-guld och därmed går förbi BC Luleå, en gång i tiden Plannja, som har åtta.

Men när Luleåklubben trampat vatten under några år har Norrköping Dolphins funnit vägar att utvecklas, vässas och hela tiden ta steg framåt utan att slå till ro.

Den stora frågan är förstås hur länge den här mäktiga dynastin kommer regera och vem som ska kunna sätta stopp för den?

Ingenting vara förstås för evigt men just nu skulle jag inte bli det minsta förvånad om det blir ett femte, sjätte och sjunde guld de närmaste tre åren. Så länge Mikko Riipinen är tränare och klubben lyckas behålla spelare som Adam Ramstedt, Tim Schûberg och Felix Terins över tid har de andra klubbarna en mastodontuppgift framför sig för att lyckas rubba den maktbalans som råder. 

Men om vi leker med tanken att någon eller några SBL-konkurrenter lyckas ta upp kampen på allvar och kravla sig förbi Norrköping – hur skulle ett sådant scenario kunna se ut?

Till att börja med handlar det inte bara om hur toppklubbar som Borås, BC Luleå och Jämtland skruvar med sina spelartrupper och organisationer. Visst måste förändringar göras. Att fortsätta i samma hjulspår funkar uppenbarligen inte.

Men sanningen är den att något drastiskt måste hända med den stabila stomme av spelare och tränare som Norrköping haft som grundfundament under lång tid.

Mikko Riipinen kanske söker en ny utmaning. Ramstedt gör ett nytt utlandsförsök. Felix Terins samma sak. Nathan Dawit lockas av en större roll någon annanstans i Sverige och pådrivaren Tim Schûberg blir från ingenstans proppmätt på alla framgångar.

Något oväntat som skakar om mästarklubben måste inträffa. Först då kan ett maktskifte skönjas någonstans i horisonten.