Var finns viljan och stoltheten, BC Luleå?

Jonathan Arvidsson och Denzel George.
Jonathan Arvidsson och Denzel George.

Det är dags för säsongens första motorsåg.

Basketbloggen 26 oktober 2023 21:33

Jo, jag vet.

Det är massor av matcher kvar av den här säsongen, mycket kan hända och saker kan förändras i ett nafs.

Allt det där har ni koll på.

 

Men. Det BC Luleå visat upp i de senaste matcherna är faktiskt patetiskt att bevittna. Visst. Ett lag kan missa skott. Ha en dålig dag på jobbet. Dras med skadeproblem och sjukdomar. Men det vi såg i svenska cupen-mötet mot Nässjö (förlust med 87–103) på torsdagskvällen handlade om något annat. Om vilja. Att försöka. Att spela för-och med varandra. 

Och eftersom den här säsongens lag är byggt på en stomme av svenska spelare är det dem mycket faller tillbaka på. Jag tänker framför allt på Gustav Hansson, Jonathan Arvidsson, Daniel Hansson, Tobias Sjöberg och Denzel George. Där ska stolheten finnas. Det de som i i dag ska se sig själva i spegeln, ägna sig åt självrannsakan och fundera på vilken sorts produkt de vill visa upp inför Sveriges mest lojala fans sedan 30 år tillbaka.

Vi kan börja med försvarsspelet. Det handlar inte om en gudabenådad talang. Det handlar om att försöka. Att ta kampen och offra sin kropp för lagets skull. Även om ett stort ansvar också landar på coachduon Håkan Larsson och Jim Enbom som uppenbarligen inte får spelarna att följa de defensiva regler som lär finnas nedplitade på ett papper någonstans.

 

I mardrömsmatchen mot Nässjö vägrade Luleå springa trots att laget är fullt av atleter som borde kunna lyfta benen och ta sig fram över golvet i hyfsat hög hastighet. Att bara göra en ynka poäng på snabba uppspel är nästan overkligt illa.

Och trots att laget aldrig drog upp tempot och riskerade något lyckades man med konststycket att svara för 20 (!) turnovers som landade i 23 Nässjöpoäng. Hisnande siffror.

 

Nej, den här ymniga blödningen måste få ett stopp och det snabbt. Annars kan det här fara i väg någonstans om få kunnat förutse för en månad sedan.

Och ni vet var allt börjar. Hos den svenska stommen av spelare som handplockats för uppdraget. Att vända det här underläget med 16 i semifinal två ska spelarna inte ens fundera på. Ett tips kan vara att spela för klubbmärket. Det brukar vara en bra start.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa