Vad är det BC Luleå väntar på egentligen?

Här är två beslut som redan borde ha tagits.

Denzel George och Jonatan Arvidsson i BC Luleå

Denzel George och Jonatan Arvidsson i BC Luleå

Foto: Petra Älvstrand/Frilans

Basketbloggen2023-02-22 19:56

Vi kan väl inte påstå att BC Luleå de senaste åren stuckit som en allvarlig guldutmanare i SBL och orsakerna till det är förstås många.

Klubben är inte längre lika attraktiv för svenska spelare i toppklass.

Importvärvningar har inte hållit den nivå som krävs.

En svensk stomme som inte varit tillräckligt kompetent och spetsig.

Men om nu BC Luleå vill ta sig tillbaka till den absoluta toppen igen och varje säsong ställa ett lag på benen som i alla fall på pappret känns precis lika brett och spetsigt som de ledande klubbarna Jämtland och Norrköping numera alltid har finns åtminstone en sak som måste göras. Eller snarare som redan borde ha gjorts: Att säkra upp de svenska spelare som BC Luleå tror ska leda klubben in i framtiden som ett stabilt topplag. 

Och det har sällan varit tydligare än i dag vilka det handlar om: Jonathan Arvidsson, 24, och Denzel George, 22.

Om några dagar kliver vi in i mars månad – om ett par månader är säsongen över – och både Arvidsson samt George sitter på utgående kontrakt.

Arvidsson har en succésäsong bakom sig och snittar 16 poäng. Lagkaptenen George är BC Luleås defensiva ankare och ovärderlig med sina ledaregenskaper samt stora fajterhjärta.

Deras utveckling och framfart har förstås gett eko lite överallt och snart börjar kanske rivalerna i SBL höra av sig. Till och med utländska klubbar med större plånböcker. 

Och då är BC Luleå i trubbel på riktigt.

Det här borde de sportsligt ansvariga i klubben insett redan innan jul, börjat förhandla med duon och erbjuda kontrakt över flera säsonger. Det hade gett BC Luleå en stor trygghet samt framförhållning både sportsligt och ekonomiskt när kommande lagbyggen ska snickras ihop.

Men sådan är inte verkligheten och det är faktiskt svårt, nästan omöjligt, att förstå varför. Bara tanken på att Arvidsson och George spelar i Borås, Jämtland eller Norrköping kommande höst svindlar. 

Det är dags att agera och ta snabba beslut. I alla fall de två mest givna.