Två raka segrar – resten glömmer vi snabbt

Nej, BC Luleå har massor att jobba inför ligapremiären.

Oliver Gehrke, BC Luleå.

Oliver Gehrke, BC Luleå.

Foto: Herman Öberg

Basketbloggen2023-09-17 19:43

För bara en vecka sedan såg det mesta ut att gå på räls för BC Luleå som inlett försäsongen och träningsmatchandet med fyra raka segrar.

Men i helgens insatser i svenska cupen var allt det positiva som bortblåst.

Efter vinsten mot Uppsala i lördags med 81–73 fanns det inte mycket kvalitativt att peka på.

97–95-segern mot Umeå efter förlängning på söndagseftermiddagen blev ytterligare ett stort fall bakåt även om Umeå satte mängder av overkligt tuffa skott i viktiga lägen.

Ingenting det vi såg för bara sju-åtta dagar sedan fanns kvar. Noll och intet.

Det snabba anfallsspelet med flygande kontringar, spring i benen och enkla poäng som följd existerande inte.

Försvarsspelet var otajmat, ihåligt och trögt.

Få spelare kom upp i standard. Stjärnan Gustav Hansson lågprocentig och iskall i "crunchtime" med massor av missade skott när han hade läge att stänga matchen.

Tobias Sjöberg bra offensivt med 18 poäng samt 7 returer men en stor belastning defensivt med sina tunga ben. Det måste tränaren Håkan Larsson lösa på något sätt annars går det inte att ha den store centern på planen under längre perioder.

Kentwan Smith är en liten gåta. Passiv, långsam och utan driv på planen. Spelar han småskadad? Det ser nästan ut så.

Bara två spelare rörde om och skapade lite oreda i den här matchen. Isaiah Muscius spelade med bra energi hela tiden och Oliver Gehrke visade iskyla i viktiga lägen med flera tunga spel. Den 23-årige forwarden gjorde åtta superviktiga poäng i förlängningen och var den tydlige matchvinnaren den här gången.

Bloggen bör också nämna Daniel Hansson som den senaste tiden inte fått många lägen från trepoängslinjen men alltid gör grovjobbet defensivt.

En grej till som är värd att notera. Förra säsongen var BC Luleå oförmöget att vända en enda match om laget hamnade ett underläge med tio poäng eller mer. Nu lyckades laget med det två dagar i rad. Alltid något att ta med sig.

Segern mot Umeå innebär att BC Luleå är klart för semifinal i svenska cupen och för motståndet kommer Nässjö att stå. Smålandslaget slog lite överraskande ut Borås i en rysarmatch med 76–75.

Poäng, BC Luleå: Gustav Hansson 23 +11 assist + 8 returer, Oliver Gehrke 20, Isaiah Mucius 19, Tobias Sjöberg 18 + 7 returer, Kentwan Smith 10, Daniel Hansson 5, Denzel George 2.