Två nyckelspelare borta – då skrällvann BC

Den här segern såg ingen komma.

Jonathan Arvidsson.

Jonatan Arvidsson
Guard

Jonathan Arvidsson. Jonatan Arvidsson Guard

Foto: Petra Älvstrand

Basketbloggen2024-03-22 21:43

Bloggen hade totalt räknat bort BC Luleå inför bortamötet mot mästaren Norrköping. Orsakerna var flera. 

I Stadium arena vinner laget numera sällan. BC har förlorat två sekundrysare i rad – det mot Jämtland och Borås – vilket borde spöka i spelarnas huvuden. Samtidigt som Bloggen också slagit fast att Luleås två nyckelspelare Jonathan Arvidsson och Gustav Hansson visat en aning sviktande form den senaste tiden.

Svaret från Håkan Larssons lag hördes över hela basketsverige. Seger med 91–84 trots att Tobias Sjöberg (vad) och Gustav Hansson (tå) saknades. Och på det svarade Jonathan Arvidsson för sin livs match med 37 poäng. En helt sanslös insats av Luleåguarden.

Med Gustav Hansson ur spel var Arvidsson tvungen att ta ett jätteansvar som bollbehandlare, beslutsfattare och poängmakare. Vilket han gjorde briljant från den första den sekunden. Eller vad sägs 15 av 20 från golvet, 5 returer och bara 2 turnovers trots att han sattes under enorm press av Norrköpings spelare.

Men det var förstås fler i BC Luleå som klev fram och gjorde matchavgörande insatser. Ed Polite har fått mängder mer med spelminuter i Tobias Sjöbergs frånvaro och tagit vara på varenda sekund av dem. Han satte fem otroligt viktiga poäng under de avslutande dramatiska minuterna och landade till sist på 18 poäng samt 7 returer.

Denzel George har haft ett par tunga matcher efter sin förkylningsvecka men hittade äntligen korgen igen, tog flera viktiga returer och sköt i viktiga straffkast i slutet av matchen.

Så kan det vara. Segern innebär, om jag fattat saken rätt, att BC Luleå nu blir sämst trea i tabellen och det får vi säga är en klart godkänd prestation av det nybyggda laget under ledning purfärske huvudtränaren Håkan Larsson.

Rättelse: BC Luleå kommer att bli fyra i tabellen om Jämtland och Borås vinner sina matcher i den sista omgången.