Tre spelare som gjorde skillnad

Försvaret var på plats igen.

BC Luleå Norrköping. Denzel George.

BC Luleå Norrköping. Denzel George.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Basketbloggen2022-11-28 22:22

Den stora frågan inför BC Luleås hemmamatch mot regerande mästaren Norrköping Dolphins var förstås hur laget skulle reagera efter den platta insatsen mot Umeå förra veckan?

Svaret: Riktigt bra.

Offensivt hamnade Luleå inte i de långa djupa svackor som vi sett många gånger under säsongen och antalet vilda avslut i märkliga lägen blev inte alltför många. Det fanns tendenser några gånger – inte minst under de avslutande fem-sex minuterna – men den här gången höll laget ihop spelet och hamnade aldrig i ett akut krisläge.

Men framför allt hittade tränaren Peter Öqvists lag tillbaka till den defensiva grund som man kunnat stå på och det var tre spelare som stack ut där.

Rollspelaren Samir Ali svarade för säsongens bästa matcher och slet ned elva returer vilket lade grunden till att laget kunde vinna den viktiga statistiska kolumnen med 44–36 och matchen med 92–81.

Erfarne LaDarien Griffin må ha sina brister i det offensiva spelet men är en av ligans bästa på egen planhalva. Mot Norrköping var han lagets defensiva nav från den första till sista minuten.

Denzel George var också prickfri – precis som han varit varenda match hela säsongen. Lagkaptenen hade som en av sina stora uppgifter att kontrollera Norrköpings motor Tim Schüberg vilket han hanterade alldeles utmärkt.

När det gäller Norrköping kan vi konstatera att laget saknade sin USA-guard Koby McEwan och att nyförvärvet CJ Burks än så länge inte håller måttet. Vi får se hur långt tålamodet är med honom. Tränaren Mikko Riipinen fick också ut alldeles för lite av fyrtornen Adam Ramstedt och Nick Spires som inte verkar hitta sina roller. Spires orkade bara med en poäng mot BC Luleå vilket är långt ifrån godkänt.

Nåväl. Säsongen är lång för både Luleå och Norrköping. Mycket kan hända som är svårt att se i dag.