Tre högexplosiva veckor

21 tuffa dagar för BC Luleå.

Andrew Smith och Peter Öqvist.

Andrew Smith och Peter Öqvist.

Foto: Pär Bäckström

Basketbloggen2021-10-05 20:33

Nej, vi ska inte kalla det tre ödesveckor. Inte ens 21 dagar som kommer definiera BC Luleås säsong.

Vi kan bara lugnt konstatera att det som från och med fredag väntar tränaren Peter Öqvist lag kommer säga en del vad det här bygget är gjort av.

Kolla här bara:

Fredag 8 oktober

Borås på bortaplan.


Måndag 11 oktober

Jämtland på hemmaplan.


Fredag 15 oktober

Norrköping på hemmaplan.


Fredag 29 oktober

Södertälje på hemmaplan.


Ni ser själva. BC Luleås fyra kommande matcher handlar om spel mot den kvartett av lag som många tror, även Bloggen, kommer göra upp om guldet 2022.

Tre av dem spelas hemma i Luleå energi arena och det är förstås bra. Men en sak är helt säker: Sällan har ett BC Luleå-lag varit mer underdog, mer nederlagstippat än under de här högexplosiva veckorna.


Jämtland och Norrköping har hittills sett ut som maskiner som spelar på en egen nivå.

Borås ser ut att vara i samma fas som Luleå. Många nya spelare som ännu inte hittat kemin - trots att lagets svenska stomme hängt med sedan Hedenhös dagar.

Södertäljes form är svåranalyserad men med ett gäng svenska +30-spelare som hängt ihop ett tag finns en grund att stå på.


Vad ska vi då hoppas på från BC Luleås sida under de här veckorna? I det läget som laget är i dag och den trupp som Peter Öqvist sitter på är det nog smartast att satsa på utveckling - inte att stirra sig blind på resultaten. Förväntningarna bör hållas på en rimlig nivå.

Visst, BC Luleå kan kanske sno någon match men det kan inte vara huvudprio just nu. Att bli lite bättre för varje dag bör vara målet och titta några månader framåt i tiden.


I dagsläget handlar det helt enkelt om att hitta kemin. Att vässa lagspelet. Att utveckla unga spelare så att någon av dem möjligtvis kan bli en kugge som gör kvalitetsnytta senare under säsongen. Det vågspel som klubben gett sig in med en så pass tunn och oerfaren bänk innebär att något oskrivet kort måste ta ett sjumilakliv som basketspelare de närmaste månaderna. 

Vad som väntar till våren vet ingen.