Stjärnorna som glänste när BC vände och vann

Den här minan gick inte BC Luleå på.

Isaiah Mucius, BC Luleå.

Basketbloggen2023-12-27 21:55

Första matchen efter ett långt uppehåll är alltid lite lurig. Ingen vet riktigt vad som ska hända och hur påslaget ett lag är.

BC Luleå hade inte spelat på tolv dagar och att då möta ett lite pånyttfött Umeå bortaplan kändes på förhand klart halvlurigt.

Därför blinkade alla varningslampor som finns när BC under första halvlek övergav allt det som gjort laget framgångsrikt de senaste sex-sju matcherna. Noll press på bollen i försvar. Ängsligt i anfall utan spring i benen och sving på bollen. Underläget med sex poäng, 45–51, i halvtid kändes faktiskt som en gåva från gud. En vinstlott för tränaren Håkan Larssons lag.

Men i andra halvlek gjorde BC Luleå allt det där som saknades under de första 20 minuterna. Tryck i försvar. Bra defensiv returtagning som gav snabba uppspel. Jonathan Arvidsson attackerade konstant Umeås försvar och Isaiah Mucius släppte till sist loss hela sitt offensiva register utan någon tanke på morgondagen.

Underläget med 58–68 efter sex spelade minuter i den tredje käkades blixtsnabbt upp och i den fjärde perioden var det spel mot en korg vilket gav de solklara segersiffrorna 103–80.

Bloggen gillade flera spelarinsatser i Luleå. Framför allt Isaiah Mucius, 24 poäng och 90-procentigt skytte, samt Jonathan Arvidsson som var planens bäste guard med 21 poäng och 6 assist.

Sammanfattningsvis en oerhört viktig seger för BC i jakten på en topplacering i SBL-tabellen. Det är den här typen av matcher som inte får förloras om man vill vara ett relevant topplag. Marginalerna är för små och käftsmällar mot bottenlagen får inte inträffa.