Stjärnans utveckling är nästan overklig

Det fanns många frågor att ställa inför BC Luleås bortamatch mot ett lite ombyggt Södertälje direkt i omstarten i av SBL.

Michael Gilmore, BC Luleå.

Michael Gilmore, BC Luleå.

Foto: Petra Älvstrand

Basketbloggen2022-11-17 22:00

Hade laget hämtat sig efter den galna sekundförlusten mot Borås på hemmaplan?

Hur skulle Luleå hantera bortavaron av nyckelspelaren Jonathan Arvidsson?

Hur skulle Adam Rönnqvist uppträda i sin första match för säsongen i Luleålinnet?

Svaren: Bra. Bra. Helt ok.

BC Luleås spelare hade hyfsad koll på alla eventuella hjärnspöken under den sista spelminuten när Södertälje kom otäckt nära och spelade hem segern hyggligt kontrollerat med 98–91.

Spelfördelaren Jonathan Arvidsson saknades förstås men Peter Öqvist coachade smart, lät ofta sina större spelare ta upp bollen mot svagare försvarsspelare och tog på så sätt udden ur Södertäljes bollpress där nye guarden Joshua Sharkey ofta tog täten.

Adam Rönnqvist hamnade snabbt i foulproblem vilket störde hans match massor. Men 32-åringen hade bestämt sig för att spela kontrollerat, inte jaga egna avslut och var till sist den spelare som satte matchens tyngsta skott när han drog i 94–88 med bara 35 sekunder kvar att spela.

Men en sådan här kväll går det inte att blunda för atletiske Michael Gilmore som bara går från klarhet till klarhet och växer för varje dag som går. 35 poäng och 11 returer är mäktiga siffror och det är nästan overkligt att powerforwarden för bara sex-sju veckor sedan knappt kunde dominera mot Tromsö och Luleå Steelers. Men så är det faktiskt.