Stjärnans förvandling – på bara några dagar

Från magplask till seger.

BC Luleås Michael Gilmore

BC Luleås Michael Gilmore

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Basketbloggen2023-01-31 21:29

Okej, Södertälje är ett lag som har alla möjliga problem den här säsongen. Det ska alla veta. Men det är ändå en klassisk klubb och i Täljehallen har inget lag någonsin åkt och hämtat tydliga segrar.

Men det lyckades BC Luleå med (seger 93–80) i ett mycket prekärt läge. För det är faktiskt bara några få dagar sedan som tränaren Peter Öqvists lag blev förnedrat, utspelat och brutalt tillplattat av mästaren Norrköping Dolphins. Där och då var det svårt att se hur BC Luleå överhuvudtaget skulle hämta sig den här säsongen.

Men något måste ha hänt de senaste dagarna och för att hålla det enkelt skriver jag bara Michael Gilmore. Den senaste tiden har USA-forwarden varit en belastning för laget trots att statistiken sett helt okej ut. Men hans odisciplinerade spel, dåliga humör och tveksamma kroppspråk har ätit upp BC Luleås spelartrupp inifrån.

Men helt plötsligt – lite från ingenstans – fick vi en helt annan Gilmore mot Södertälje. 27 högprocentiga poäng, 7 returer och ett balanserat samt moget lagorienterat spel. Det får bli en vild gissning men Bloggen anar att en del möten mellan fyra ögon hållits mellan Gilmore och Peter Öqvist efter Norrköpingsdebaclet. I så fall med ett gott resultat. Nu handlar det bara att hålla i och hålla ut.

Det fanns förstås fler faktorer som spelade in i Täljehallen. När BC Luleå plötsligt började dela bollen (20 assist), slutade hysta iväg galna treor i tid och otid blev nye Darrell Davis en annan spelare. Han kommer aldrig snitta 15-18 poäng den här säsongen och vara en spektakulär stjärnspelare. Men amerikanen kan nog fylla de hål som uppstår under matcherna, göra andra spelare mer produktiva och bredda rotationen.

Sedan gillade jag också draget att ge Samir Ali en plats i startfemman. Han är en spelare som tydligast sätter tonen defensivt och inställningsmässigt i Denzel Georges frånvaro.

Sedan går det inte att komma runt Jonathan Arvidssons offensiva insats (25 poäng) och ledartypen LaDarien Griffins defensiva dito.

Avslutningsvis: Ett steg framåt för BC Luleå. Men en match är ingen match och det är fortfarande en bra bit kvar innan laget kan nå samma höjder som Jämtland, Borås och Norrköping.