Stjärnan klev fram i den viktiga matchen

Bloggen kallade innan uppkast BC Luleås hemmamöte mot Södertälje för säsongens hittills viktigaste match och anledningarna till det var först och främst två:

Gustav Hansson, BC Luleå.

Gustav Hansson, BC Luleå.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Basketbloggen2024-01-12 21:53

1) I BC Luleås två senaste matcherna, Umeå och Nässjö, har det funnits tendenser ¨till att laget fallit tillbaka i gamla försvarsmässiga synder från i höstas där det mesta var mer än lovligt vingligt. Mot Södertälje handlade alltså om att studsa tillbaka.

2) I jakten på en bra placeringen i tabellen var det hyperviktigt att skaffa sig ett överläge mot Södertälje som är en av huvudkonkurrenterna i toppskiktet.

Och visst blev det till sist seger (82–71) men skam hade väl varit annars med tanke på det lag Södertälje ställde på planen. Stjärnamerikanen Anthony Durman har flugit till Ungern för ett nytt proffsäventyr och landslagscenten Nick Spires fanns på skadelistan.

Okej, I Luleå var Daniel Hansson ur spel (sjuk) men är det något laget har gott om så är det guarder.

Och med de ingångsvärdena var det rätt så självklart att BC Luleå skulle vinna i långa loppet och den här gången räckte det mer än väl med tio fokuserade minuter för att städa undan matchen. I den tredje perioden gick laget från 38–39 till 53–39 på fem minuter och det var försvarsspelet som lade grunden. Det måste ha varit att skönt besked att få för tränaren Håkan Larsson som i början av fjärde matchade laget lite väl frikostigt. Det gav Södertälje luft – men inte tillräckligt mycket för att hota.

Sammanfattningsvis: Okej, men det måste finnas en nivå till. Annars vette tusan.

Kul att se stjärnan Gustav Hansson göra en av sina mest samlade och högprocentiga insatser den här säsongen. Bra beslutsfattande, och smarta avvägningar mellan kontroll samt fart. 22 poäng, 8 assist och ett 58-procentigt skytte går inte att vifta bort. 

Nu väntar två tuffa matcher för BC Luleå – Jämtland och Norrköping – och skulle laget stjäla en seger där är läget inför den sista tredjedelen av grundserien högintressant.