Spelartypen som BC Luleå saknat i många år

En smart spelfördelare? En sjujäkla målgörare? En stor center som dammsuger tresekundersområdet?

Tim Schüberg, Norrköping Dolphins.

Tim Schüberg, Norrköping Dolphins.

Foto: Magnus Andersson/Bildbyrån

Basketbloggen2023-05-22 10:44

Vilken spelartyp tycker ni att BC Luleå saknat under de senaste årens ökenvandringar i SBL?

För mig är det faktiskt mer tydligt än någonsin: En ledartyp.

Det är bara att titta på Norrköping Dolphins som vunnit mästerskapet de senaste tre åren och just nu totaldominerar herrbasketen i Sverige. Förutom att klubben har bäst spelare, antagligen lite mer pengar och ett större driv att vinna finns den tydligaste skillnaden på planen och det handlar om en spelare som ingen annan har: Lagkaptenen Tim Schüberg. En kille som skulle kunna vara nollad i samtliga statistiska kolumner efter en match men ändå vara viktigast i sitt lag.

Han driver på, han tar tag i matcherna med sin energi, han snackar med spelarna – peppar och utkräver ansvar. För Schüberg finns inget annat än 100 procent och då följer alla andra lojalt efter. 

Hur det ser ut i omklädningsrummet, utanför detsamma eller under träning har Bloggen förstås ingen aning om men det är inte så svårt att lista ut.

Vi kan också titta på Jämtland som de senaste åren varit Norrköpings stora utmanare. Där har erfarne Pierre Hampton funnits som grundpelare under flera år  i tränaren Adnan Chuks lagbyggen. 

BC Luleå, då? Hur tycker ni det set ut på den ledarfronten de senaste åren? Tja, inte tusan har det funnits någon kravställande Tim Schüberg som styrt upp grejerna när allt är på väg att krascha ner i diket. 

Nej, det börjar vara ganska många år sedan Brandon Rozzell och Quinton Upshur gick i bräschen och höll ordning. De enda två importspelarna som egentligen funkat till hundra procent i BC Luleå det senaste decenniet.

En gång i tiden fanns Fred Drains, Eric Elliott, Håkan Larsson, John Rosendahl och säkerligen någon jag glömt bort i all hast. Men då snackar vi Hedenhös.

Det allra bästa vore förstås om BC Luleå hittar en svensk spelare med tydliga ledaregenskaper. De senaste åren har den biten lämnats över till importspelarna och hur det sett ut har vi facit på; Mer kaos. Mindre ordning.

Därför känns det spännande att nya tränaren Håkan Larsson är tydlig med sin vision att plocka in flera bra svenskar– förhoppningsvis finns det någon bland dessa som har karisman, pondusen och mandatet att gå först i ledet.

Med två spelare på kontrakt i slutet av maj finns ingen sådan i sikte men sommaren är lång.