Spelarjakten efter Rönnqvists besked

Här är spelarna som BC måste titta på.

Jonathan Person mot Adam Rönnqvist.

Jonathan Person mot Adam Rönnqvist.

Foto: Bildbyrån

Basketbloggen2022-07-11 19:42

Då är det dags att göra en smärre analys av bomben som Bloggen kunde avslöja på Twitter i går kväll: Luleåsonen och veteranen Adam Rönnqvist, 31, drar till jöklarnas land för att få det där utlandsäventyret han suktat efter i flera år.

Kul för honom.

Tufft för BC Luleå som nu sitter i ett utmanande läge om vi ska snacka managementbullshit-språk.

Adam Rönnqvist måste givetvis ersättas med bra SBL-kvalité. Och om vi jämför med förra säsongens lag har BC fortfarande kvar att hitta en ersättare till DeRiante Jenkins som var Rönnqvists bakplanskollega i startfemman.

För enkelhetens skull säger vi så här: Jenkins ersätts med en klassimport. Inga konstigheter.

Adam Rönnqvists ersättare måste i så fall bli en svensk. 

Första frågan som måste ställas innan vi går vidare bör vara: Måste det vara en guard? Mitt svar är nog ja på den frågan. En bollbehandlade bakplansrotation, där givetvis Jonathan Arvidsson ingår, på tre spelare är perfekt.

Då är frågan vilka hyggligt rimliga alternativ som finns på svenskfronten?

Här är några namn som kan vara läge att titta närmare på.

Jonathan Person ser fortfarande ut att vara ledig på marknaden. Södertälje bör vara med i bilden och kanske även Uppsala. Person är en traditionell spelfördelare som BC Luleå säkert skulle må gott av att ha på planen när det blir som allra vildast.

Charles Barton jr har jag skrivit om förr. Där finns det tydliga kopplingar till Luleå men frågan är om någon av parterna är superheta på ett samarbete. Kanske. Men börjar kännas lite tveksamt.

27-årige Jordan Peltier gjorde en stark säsong, kanske sin bästa någonsin i SBL och Nässjö. Han verkar inte förlängt med Smålandsklubben ännu. Något att kika på för Peter Öqvist & Co.

 Virvelvinden Elijah Clarence har gjort succé i Montenegro och snittat över 20 poäng. Vågar BC Luleå gambla och ge 24-åringen en chans?

Andreas Person har ännu inte skrivit på för Borås, i alla fall vad Bloggen kunnat se. Erfaren och försvarsmässigt stark spelare som sällan gör en dålig match.

Skador har förföljt Valter Lindström som inte spelat en basketmatch på två år. Hur är läget med honom? Är karriären över eller finns det några säsonger till i 27-åringens kropp? En back up-roll i BC Luleå kanske är den perfekta omstarten.

Fryshuset stjärnskott Barra Njie, 21, fick bara 7.5 minuters speltid i snitt i G-league i vintras och så kan det inte fortsätta. Det lär bli många fler i SBL om han återvänder.

Rutinerade Aleksa Solevics karriär har gått lite i stå och kanske behöver livas upp igen. Men nöjer han sig med en bänkroll. Frågan kan i alla fall ställas.

Och så måste Bloggen avsluta med lite detaljer. Eftersom Samuel Berkelunds skadeläge fortfarande är oklart och att BC Luleå tydligt och klart gick ut med att laget skulle breddas behövs det faktiskt en spelare till som kan bidra i en rotation. Jag ville bara påminna om det. Annars är faktiskt läget status quo och så var väl absolut inte tanken.