Snacka om prestigeseger för Luleå Basket

Maktdemonstration? Nja, kanske inte. Men nog kan vi säga att Luleå Basket satte ned foten.

Basketbloggen 3 november 2022 21:42

Luleå Basket valde att ta sig an storsatsande Södertälje i kvartsfinalen i svenska cupen och orsaken var ganska enkel. Spelarna och tränarna ville förstås ta en närmare titt på den stora rivalen och få ett tydligt besked var laget står.

Svaret hördes högt och tydligt över hela basketsverige: Bättre än någon kunna ana.

 

Efter en stabil första halvlek höjde Luleå Basket sin defensiva nivå med ett gäng snäpp under de avslutande 20 minuterna, tvingade fram mängder av turnovers av ett hetsigt och odisciplinerat Södertälje som trots 36 poäng av storstjärnan Frida Eldebrink inte orkade stå emot ett evigt nötande Luleå.

I den fjärde perioden tog Luleå över totalt när USA-duon Bria Goss och Brooke McCarty Williams stämplade in offensivt. Goss drog i 28 poäng och McCarty-Williams 23.

Men huvudattraktionen den här kvällen var Josefin Vesterberg som i början av matchen hade svårt att kontrollera Lollo Halvarsson inside men sedan växte till en försvarstitan med 14 poäng och 7 returer på 38 spelminuter. Hon fick mycket god hjälp av Ellen Nyström som också stängde butiken defensivt.

Sedan ska vi inte glömma bort en lite osjungen hjälte i form av Sofia Hägg som jobbade outtröttligt under sina 23 spelminuter och drog i ett par tunga treor i viktiga lägen.

 

Viktigt för Luleå Basket att få det här beskedet redan i november men spelarna vet av erfarenhet att massor kan hända under en lång säsong. Södertälje kommer förstås ta in både en och två importspelare om den sportsliga ledningen ser att laget – som är oerhört märkligt konstruerat med massor av guarder och tre centrar – underpresterar. 

 

Nåväl. Mycket basket ska spelas innan några guldhattar delas ut.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa