Små misstag som fick stora konsekvenser

Nej, det här var aldrig riktigt nära.

Jonatan Arvidsson, BC Luleå.

Jonatan Arvidsson, BC Luleå.

Foto: Petra Älvstrand

Basketbloggen2024-01-17 21:15

Trenden har varit hyfsat tydlig de senaste fyra-fem matcherna, trots att BC Luleå tagit några segrar, men efter förlusten (78–85) mot Jämtland vågar vi konstatera att tränaren Håkan Larssons lag är just nu inne i en lite tuffare period.

Det svårt att peka på exakt vad som inte kuggar i lika bra som för en månad sedan – kanske handlar det bara om små detaljer. Några utblockeringsmissar här och där. Någon procents lägre intensitet i försvarsspelet och några mentala misstag i fel lägen som ger motståndaren självförtroende.

En sak vet jag: För att BC Luleå i dessa tidevarv ska kunna vinna på bortaplan mot ett lag som Jämtland krävs en helt felfri prestation. Som lag och individuellt. Utrymmet för misstag är lika med noll.

I gårdagens möte höll BC ihop i 15-16 minuter och spelade så bra som det bara går. Sedan kom några oprovocerade turnovers, det tappade tålamodet och de forcerade avsluten. Mot Jämtland, som sällan eller aldrig besegrar sig själv, är det aldrig en vinnande väg. Och då gick matchen i den andra perioden. 

Sammanfattningsvis: Jämtland har en lite vassare trupp. Är mer samlat och tajt. Faller inte lika djupt ner i källan när svackorna kommer under en match.

Men BC ska ha en eloge som aldrig lät matchen fara i väg trots att underläget närmade sig 20 poäng. I fjärde perioden gjordes ett rejält försök men avståndet var för stort. 

Ed Polites fysiska närvaro saknades massor när store Tobias Sjöberg hamnade i de sedvanliga foulproblemen alldeles för snabbt. Det känns nästan som han startar alla matcher med tre foul i de statistiska kolumnerna.

Men Luleå kom aldrig i slagläge och hade behövt några procent mer av nyckelspelare som Kentwan Smith, Isaiah Mucius och i viss mån Gustav Hansson.

Jonathan Arvidsson fortsätter dock att spela fantastisk basket och levererade 24 högprocentiga poäng.

Nya tag mot Norrköping nästa vecka.