Seriesegern säkrad – nu ska slutspelsfomen hittas

Luleå Basket.
Luleå Basket.

Mästarklubbens utmaning innan slutspelet.

Basketbloggen 27 februari 2022 18:09

Mästarlaget Luleå Basket gjorde givetvis jobbet på bortaplan mot Eos, vann hyfsat bekvämt och säkrade seriesegern i SBL dam trots att det återstår fyra matcher att spela av grundserien.

Alldeles utmärkt, förstås. 21 segrar på 22 matcher skojar man inte bort och jobbet som hittills gjorts av alla inblandade i klubben har varit högkaratigt. 

 

Då borde det väl bara vara att rulla vidare och mysa hem det åttonde SM-guldet sedan 2014? Nja, inte riktigt. Det kommer framgent krävas ett jäkla jobb för att få laget prestera sin allra bästa basket för säsongen när SM--slutspelet inleds.

De senaste sex-sju veckorna har tränaren Robin Sandberg allt som oftast saknat sina två nyckelspelare Sofia Hägg samt Allis Nyström och det är hur tydligt som helst att den duon är en oerhört viktig del av lagets identitet.

Luleå Basket har inte nått till den maskinmässiga nivån laget visade före jul och det märks allra mest i det defensiva spelet. Saknaden av Häggs energiska bollpress samt Nyströms tuffhet, returtagande och smartness har gett stora hål vilket syntes inte minst mot Eos som tilläts göra över 81 poäng vilket är 15 för många.

 

Under grundseriens avslutande matcher handlar det om att på ett smart sätt jobba in Hägg och Nyström i rotationen igen. Den förstnämnde kommer göra sin första match efter blodproppen nästa vecka. Vadskadade forwardsveteranen Allis Nyström några dagar senare.

Lyckas tränarteamet med detta arbete fullt ut kan nog alla se fram emot guldhattar och segerchampagne senare i vår. Något annat är förstås svårt att se.

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa