Semifinaltipset: De lagen går till final

Bloggens analys inför rysarmatcherna.

BC Luleå - Norrköping Dolphins.

BC Luleå - Norrköping Dolphins.

Foto: Petra Älvstrand

Basketbloggen2022-04-06 20:10

På torsdag kväll är det äntligen dags för semifinalspel i SBL herr efter en evighetslång väntan på uppkast. Och självklart landar Bloggen i ett stekhett tips. Då kör vi.

Jämtland-Södertälje                          4–3

För precis ett år sedan lyckades Södertälje vinna en rysarsemi över sju matcher där Viktor Gaddefors nästan på egen hand bar sitt lag. Nu har Östersunds stolthet hemmaplanfördel och antagligen lärt sig läxan från förra årets kollaps i den avgörande sjunde matchen. Men vad kommer avgöra? Returtagningen, förstås Och där är Jämtland urstarkt. Coachernas förmåga att ändra strategi under seriens gång och att några spelare kliver fram i avgörande ögonblick. Mitt tips är att det här blir Jämtlandsstjärnan Pierre Hamptons matchserie från start till mål.

Norrköping-BC Luleå                         4–2

Regerande mästaren är förstås favorit i den här semifinalen och inte jättemycket talar för Luleå – inte minst sedan viktige Samuel Berkelund skadade sig. Hans storlek hade behövts i den matchserien mot Norrköping som har massor av centimeter att jobba med. I långa loppet borde Norrköpings djup i truppen fälla avgörandet över en lång matchserie. Men ett litet varningens finger bör ändå höjas för Peter Öqvists lag som går in i semifinalspelet med bra självförtroende efter överkörningen av Borås i kvartsfinalen. Norrköping å sin sida såg inte knivskarpt ut mot Umeå som faktiskt hotade guldfavoriten i ett par matcher. Kanske dyker det upp ett litet läge i match ett för Luleå - och då måste det tas.