Segern som gav Luleå Basket hopp

Den här segern betydde massor för Luleå Basket. Men Södertälje är fortfarande guldfavorit.

Luleå Basket- Södertälje. Josefin Vesterberg

Luleå Basket- Södertälje. Josefin Vesterberg

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Basketbloggen2024-02-26 20:10

Tyvärr var jag bortrest i fredags när Luleå Basket gjorde det få trodde var möjligt och besegrade stora guldfavoriten Södertälje med 84–74 men i efterhand har jag sett matchen. Och från den finns det en hel del att reflektera kring – utan tvekan.

Jag skrev för någon vecka sedan att vi resten av säsongen kommer få se ett lite annorlunda Luleå torna fram sedan Tayah Burrows och Sabrina Haines adderats i laget. Med den duon i rotationen har tränaren Robin Sandberg plötsligt att halvt dussin guarder och kasta in på planen där alla kan sätta press över hela planen på alla möjliga sätt.

I toppmötet mot Södertälje tvingade Luleåspelarna fram hela 17 turnovers med sitt superaggressiva försvar samtidigt som laget lyckades försvara sin egen korg och hålla returtagningen helt jämn. Det sistnämnda en nyckel för att vinna.

Många spelare i Luleå gjorde toppinsatser. Robbi Ryan var enorm och agerade precis som den matchvinnare hon måste vara för att Luleå ska bli ett lag att räkna med under slutdelen av säsongen. I jämna matcher handlar mycket om att göra stora spel när skottklockan tickar ner och där var amerikanskan oftast klinisk.

Sofia Hägg gör – med det utökade ansvar hon fått – sin bästa säsong i karriären och satte en mängd viktiga skott när matchen stod och vägde. Vad Hägg tillför defensivt vet alla vid det här laget.

Sabrina Haines ser ut att vara en precis den spetsvärvning som klubben var ute efter. Hon blir bara bättre för varje match och även om skottprocenten inte alltid är den högsta tillför hon saker på flera andra plan.

Då är förstås frågan vad den här matchen kommer betyda i långa loppet. För Luleå Basket var segern i alla fall enormt viktig efter de två tidigare storförlusterna mot Södertälje. Nu vet alla spelare i laget att det går att utmana och störa Södertälje.

Södertälje däremot fick sig nog en liten tankeställare men någon oro lär knappast Klara Lundqvist & Co känna. Laget är fortfarande tydlig guldfavorit och känner sig säkerligen ganska tryggt när det är dags att spela längre slutspelsserier.

Jag tror fortfarande att Luleå Baskets spelare måste upp en nivå till för att kunna utmana. Det blir svårt men inte omöjligt.