Så ska ikonen bygga det nya BC Luleå

Han har bara haft jobbet som huvudtränare i BC Luleå några veckor men redan nu har Håkan Larsson planen klar: Färre importer och en vassare svensk stomme.

Håkan Larsson ska bygga ett nytt BC Luleå-lag.

Håkan Larsson ska bygga ett nytt BC Luleå-lag.

Foto: Petra Älvstrand

Basketbloggen2023-05-04 19:28

Den 4 april blev det klart att den snart 49-årige basketikonen Håkan Larsson tar över som huvudtränare i BC Luleå efter Peter Öqvists nioåriga era i klubben.

Efter 16 säsonger som spelare, mängder av SM-guld och ett decennium som assisterande tränare är det han som ska ta klubben in i framtiden och göra BC Luleå till ett relevant topplag igen.

"Kul. Det är både spännande och lite skrämmande. Nu är det jag som har den där måltavlan på ryggen. Men jag är van och har varit med länge. Det ska inte vara några problem, säger han och berättar att den senaste tiden till största delen handlat om massor av telefonsamtal. Med agenter, olika basketmänniskor och förstås spelare.

"Innan jag pratade med dig hade jag ett snack med en spelare. Jag ville testa en idé som jag har", säger han lite hemlighetsfullt.

Nyligen blev det också offentligt att Larsson kommer ha de förra storspelarna Brice Massamba och Jim Enbom vid sin sida i coachstaben. Trion har redan haft några möten där de skissat upp planerna inför kommande säsong.

"Det känns jättebra. Tryggt och två personer jag känner väl. Vi kommer komplettera varandra bra. Det känns skönt att ha någon att bolla idéer, inte bara sitta och prata med en vägg för sig själv".

Redan nu kan Håkan Larsson ge ett par klara besked när det gäller kommande säsongs spelartrupp. Jonathan Arvidsson och Denzel George är högprioriterade. Ingen större skräll med tanke på att den duon som varit de bärande svenska spelare de senaste säsongerna.

Men får Håkan Larsson som han vill kommer den svenska spelarbasen bli större, bredare och spetsigare.

"Vi vill ha en svensk stomme av bra spelare att bygga på. Killar som gillar varandra, trivs ihop och kan spela tillsammans".

Nye BC-tränaren vill inte avslöja några namn men det förs redan i dag diskussioner med några svenska namn som vill vara med på den nya resa som BC Luleå gett sig in på.

När det gäller importspelare kan Håkan Larsson i dag avslöja att ingen av BC Luleås importer från den gångna säsongen kommer tillbaka. Det handlar om kvartetten Michael Gilmore, Darrell Davis, LaDarien Griffin och Brendan Bailey.

"Jag vill ha en nystart och hitta andra importer. Däremot vill jag inte plocka in fyra – två eller tre beroende på vilka svenskar vi lyckas värva".

När det gäller sin basketfilosofi är Larsson tydlig. Det ska gå snabbt. Men med struktur.

"Basketen har förstås utvecklats mycket men i grunden kommer vi spela den basket jag gillade som aktiv. När chansen finns ska det vara mycket fart. Men när det inte funkar ska det vara ordning, reda och mer styrt", säger han.

Håkan Larsson berättar att den sportsliga ambitionen är hög: Kampen med Norrköping och Jämtland – de två klubbar som legat längst fram de senaste åren – ska tas upp.

"Det här är en process och kanske tar det ett par år innan vi är framme. Men jag är och har alltid varit en tävlingsmänniska. Helst vill jag att vi ska vinna guld redan om ett år".