Så är truppläget i Luleå Basket och BC Luleå

Det börjar bli läge att göra en liten översyn av hur Luleås två elitlag – BC Luleå och Luleå Basket – ligger till i sina truppbyggen inför kommande säsong.

Fanny Wadling och Allis Nyström.

Fanny Wadling och Allis Nyström.

Foto: Petra Älvstrand

Basketbloggen2024-06-05 20:30

Och som läget är precis i detta nu har Luleå Basket kommit tydligt längre än är BC. Men det är förstås många veckor kvar innan säsongen startar i höst och rent generellt är det långsammare rörelser på herrsidan. Sådan är min känsla utan att ha gjort en doktorsavhandling i ämnet.

Vad Luleå Basket pysslar med är tämligen tydligt och färdriktningen hur laget ska se ut om allt landar som det ska är kristallklar.

Mehyryn Kraker, Fanny Wadling och Sofia Hägg är på plats. Tre spelare som kommer ha massor av ansvar. Hårdjobbande rollspelaren Emma Lundgren blir kvar och har säkerligen erbjudits flera några fler minuter kommande säsong.

Klubben hoppas på positiva besked från både Josefin Vesteberg och Stephanie Visscher inom de närmaste veckorna vilket i så fall innebär att startfemman är huggen i sten.

Sandra Hedlund tog flera steg framåt förra säsongen och kommer vara en viktig rotationsspelare men Luleå Basket behöver ett par spelare till av hennes kaliber, kanske något vassare, och där sonderar tränaren/sportchefen Robin Sandberg den svenska SBL-terrängen för att hitta någon som vill visa upp sin talang inför läktare där det faktiskt finns publik.

Sedan ska vi inte glömma bort att klubben har en rehabtränande Allis Nyström i bakfickan som om allt går på räls kan vara redo för spel i början på nästa år.

BC Luleå, då? Tja, fort går det inte och många av förra säsongens nyckelspelare vill vänta och avvakta. Gustav Hansson och brorsan Daniel har fått kontraktsförslag på bordet men är inte redo att skriva på ännu. Läget med Denzel George har jag ingen information om och Tobias Sjöberg sitter på sin juniklausul.

Jonathan Arvidsson har enligt uppgift utlandet som ett spår och där skulle Bloggen inte bli överraskad om han både får och tar chansen efter sin 17-poängssäsong i SBL

Unge Oskar Wickström-Stümer vill BC mycket gärna jobba vidare med. Där ser klubben stor utvecklingspotential och en utökad roll .Men samma sak där. Vänta och åter vänta är mantrat som gäller.

Spanienproffset David Höök hade BC Luleå kontakt med i vintras och med stor sannolikhet kvarstår det intresset. När Bloggen pratade med Höök för några dagar sedan meddelade han att Sverige är ett intressant alternativ.

Hur importspelarinhämtandet blir hänger förstås på hur den svenska stommen landar. Men en powerforward av något slag måste in. Kentwan Smith finns fortfarande kvar på radarn efter en superstabil säsong i klubben. Ed Polite likaså men då måste knäproblemen trollas bort i sommar.

Om Arvidsson lämnar är en större importguard som kan göra avtryck defensivt, men ändå acceptera att Gustav Hansson är den som sköter showen, ett troligt scenario om jag får spekulera lite.

Sedan lär det behövas kraft från bänken men det blir en senare fråga. 

Men som sagt: När det gäller BC Luleå hänger mycket i luften just nu och vägarna klubben kan gå är flera.