Ranking: Så heta är ligalagen just nu

Det är dags att lista.

Pierre Hampton och Elias Desport.

Pierre Hampton och Elias Desport.

Foto: Magnus Andersson

Basketbloggen2022-07-20 18:13

Jag vet: Det är ett par månader kvar innan SBL herr startar och många lag har massor att göra innan deras trupper är färdiga.

Men Bloggen tycker ändå det kan vara dags för en liten försynt power ranking. En ögonblicksbild av läget i lagen. 

1) Jämtland Basket

Kommentar: Satan i gatan vad det måste vara spännande att vara Jämtland Basket-fan. Det är liksom inget snack om vad den här klubben vill –  kosta vad det kosta vill. Fyra importer klara, en av dem stabile Phil Carr, och svenska stommen med RT Guinn, Pierre Hampton och Anes Zekovic intakt. Allt annat än SM-guld kommer vara en besvikelse för förra säsongens silverklubb. 

2) Norrköping Dolphins

Kommentar: Svenska stommen  Adam Ramstedt, Elias Desport, Nathan Dawit, Hugo Bergström och Tim Schüberg – kan bara Jämtland konkurrera med. Superstabilt. Känslan är dock att ett par av mästarklubbens hittills tre sajnade importer inte har samma prisnivå som förra säsongen. Hur som haver: Här är det bara tredje raka guldet som gäller.

3) BC Luleå

Kommentar: Adam Rönnqvist Islandsbesked var en käftsmäll för klubben som nu sitter i en overkligt svår sits att ersätta honom. Svenska stommen 'är ett problem för BC. Samuel Berkelund är långtidsskadad och just nu finns bara Denzel George och Jonathan Arvidsson som kan göra tunga minuter med kvalité. Jänkartrion ser intressant ut och det ska bli superspännande att se vad LaDarien Griffin kan göra med en 30-minutersroll. Två kvalitetskroppar måste in för att en finalplats överhuvudtaget ska vara värd att diskutera.
 

4) Borås Basket

Kommentar: Borås fortsätter att jobba med kontinuitet på svensksidan och Fredrik Andersson, Simon Gunnarsson, John Brändmark och Ludvig Johansson vet alla vad de kan –  och inte kan. William Gutenius-tappet är brottartungt men klubbens fyra nya importer kan absolut inte bli sämre än förra säsongen. Och vad händer med Andreas Person? Han måste in i den här mixen.  

5) Nässjö Basket

Kommentar: Klubben har utan tvekan gjort sommarens största svenskvärvning hittills när landslagsmeriterade Charles Barton håvades in. Sedan tidigare har klubben gjort klart med insidekraften Dartaye Ruffin som alltid borgar för kvalité. Men det fortfarande en del spets som ska in innan det här laget blivit slagkraftigt.
 

6) Köping

Kommentar: Tränaren Torbjörn Gehrke jobbar med kontinuitet och har förra säsongens succécenter Dominic Robb under kontrakt samt flera svenska spelare –  Tim Carlsten, Hampus Åhlin, Oliver Gehrke och Kevin Senghore-Peterson –  som alla gjorde hyggligt viktiga minuter förra säsongen. Importkvartetten känns vinglig på sina håll men guarden KeShawn Curry från välrenommerade colleget VCU är jag mycket nyfiken på.


7) Umeå Bskt

Kommentar: Med Boris Balibrea vid spakarna har Umeå höjt ambitionsnivån lite grand för varje säsong och värvningen av etablerade guarden Daniel Hansson ligger helt i linje med det. Överhuvudtaget ser klubbens svenska bas bra ut med några spännande spelare som har höga utvecklingstak. Men i slutändan kommer lagets framgångar att landa i hur Umeå, med en liten budget, lyckas fynda på importmarknaden.


8) Kalmar Saints

Kommentar: Nykomlingen har tolv spelare under kontrakt och har förlängt avtalen med nyckelspelare som Jan Tratnik och Tobias Sjöberg. Men frågetecknen bakom de importer som Kalmar skrivit fast är gigantiska. De verkar ha hittats på basketens bakgård och skrämmer absolut ingen. Nej, där hade Bloggen hoppats på mycket mer.


9) Uppsala Basket

Kommentar: Att plocka in veteranen Niklas Larsson från Köping var ett smart drag och svenskduon Mikael Axelsson samt Lukas Friberg ger stadga. Men här måste det in fyra-fem spelare med god SBL-kvalité in för att laget ska kunna vinna matcher i SBL. Vi får se vilka dessa blir.


10) Södertälje

Kommentar: Ständiga toppklubben Södertälje har knappt kommit någonstans med värvandet och klubbdirektören Johan Strömwall har aviserat om en lägre spelarbudget för herrlaget. Men tvivla icke. Södertälje har alltid ett lag med högprofilerade svenska spelare och på något sätt kommer tränaren Ludwig Degernäs lag att vara med och bråka om en finalplats våren 2023.

11) Fryshuset

Kommentar: Med tanke på hur illa lagbygget brukar se ut i Fryshuset vid den här tidpunkten får man ändå anse att klubben överpresterat å de grövsta med hela fem spelare under kontrakt redan i mitten av juli. Det går framåt för historiens sämsta ligaklubb.