Ranking: Här är toppen och botten i SBL Herr – just i dag

Bloggen rankar lagen i SBL Herr och ganska mycket är sig likt.

Norrköping är favorit till SM-guldet enligt Bloggens ranking. Precis som vanligt.

Norrköping är favorit till SM-guldet enligt Bloggens ranking. Precis som vanligt.

Foto: Magnus Andersson

Basketbloggen2024-07-28 21:31

Med lite drygt två månader kvar till premiären i SBL Herr vågar Bloggen på sig en klassisk ranking av lagens slagstyrka just i dag. Håll till godo. 

1) Norrköping Dolphins

Kommentar: Självklart tappar mästaren Norrköping massor av kvalité sedan landslagsspelarna Adam Ramstedt och Felix Terins lämnat. Kanske kommer det att märkas under inledningen av SBL där tränaren Mikko Riipinen får jobba lite extra. Men trots allt: En urstark trupp som går in säsongen som klar guldfavorit.

2) Borås Basket

Kommentar: Borås litar blint på sin svenska  rutinerade stomme där alla är klara för en fortsättning. Det borgar för ännu en framgångsrik säsong för tränaren Henrik Sonkos lag. Men det går inte att komma ifrån att stjärnan Ryan Logans flytt till Japan lär märkas en hel del. Kanske kan det tappet kompenseras på något sätt av någon annan. Vi får se.

3) BC Luleå

Kommentar: Stommen med bröderna Hansson, Oskar Wickström Stümer, och Tobias Sjöberg finns på plats. Tre importer är klara och en till ska in före premiären. Det här känns som ett spännande lag där klubben tagit en del risker med sina utländska spelare. Har BC prickat in rätt där kan det bli en underhållande vinter uppe i norr. 

4) Köping Stars

Kommentar: Nye tränaren Gabo Loaiza från Umeå har varit oerhört aktiv och har redan elva spelare klara där nytillskotten Nils Botold och Hugo Bergström känns superspännande. Det här har alla förutsättningar att bli en rolig SBL-säsong för Köping efter några tuffa år. Alla tecknen finns där. 

5) Södertälje BBK

Kommentar: Jag antar att  ytterligare en utländsk kraft ska in i truppen innan laget är färdigt men det syns tydligt att det här är en satsning på framtiden. Enda svenskarna med lite lyster i Södertälje är Nick Spires och Oliver Gehrke men I övrigt är det en hel del mellanmjölk som tränarveteranen Adnan Chuk plockat in. 

6) Högsbo Basket

Kommentar: Jag gillar det nykomlingen Högsbo pysslat med under försäsongen. Klubben har behållit en stomme svenskt och adderat erfarne Anes Zekovic som kommer lära ut alla trix i boken till sina lagkompisar. Ska bli kul att se vad superettanstjärnan Toni Vitali kan göra i sin återkomst i SBL. Göteborgs stolthet lär dock rasa en aning i rankingen när konkurrenterna adderar fler spelare i sina trupper.

7) Uppsala Basket

Kommentar: Uppsala har skrivit fast flera svenska nyckelspelare med Lukas Friberg och Niklas Larsson i spetsen. Med två-tre utländska spetsspelare kommer det här bli stabilt och rejält. Ungefär som den förra säsongen. Men än så länge sitter den anrika klubben på bara sju spelare i truppen och mer måste hända.

8) Jämtland Basket

Kommentar: Att Jämtland tar ett tydligt steg nedåt i hierarkin efter Chuk-eran är tydligt och varför det blivit så vet jag inte. Kanske lägre budget? Kanske mindre attraktionskraft? Svenska stommen, förutom Denzel Goerge och Adam Johansson, är inte mycket att hänga i julgranen och nye tränaren Andris Kehris måste träffa overkligt rätt på sina importvärvningar för att det här laget ska bli hyfsat slagkraftigt.

9) Nässjö Basket

Kommentar: Med futtiga fem spelare kontrakterade går det inte att placera Nässjö högre i dagsläget– även om det är bra kvalité på samtliga. Men räkna med att Charles Barton & Co avancerar ett gäng pinnhål uppåt i näringskedjan när laget är färdigfixat. Något annat vore mycket konstigt.

10) Umeå Bskt

Kommentar: Självklart kommer Umeå addera ett några importer till det här bygget men visst ser den svenska kadern oerhört tunn och oerfaren ut drygt två månader innan ligapremiären i början på oktober. Nye tränaren Christer Sjögren kommer tvingas trolla med knäna den här säsongen för att vinna matcher.