Ranking: Här är ligans bästa guarduppställningar

Marcus Tyus och Tim Schüberg.
Marcus Tyus och Tim Schüberg.

Ni vet Bloggens tes – till och med bestämda åsikt – att det i SBL herr är vassa guarder som avgör om ett lag har framgång eller inte. Det har historien visat många gånger även om det finns undantag här och där.

Basketbloggen 22 oktober 2023 18:47

Och då slog det mig häromdagen: I årets liga kryllar det faktiskt av starka bakplansuppsättning med både djup och spets.

Men vem har rustat bäst? Vem har hittills hittat mest rätt? Vilken klubbar har de bästa guardroteringarna att jobba med?

Här Bloggens ranking. Håll till godo.

 

1) Norrköping Dolphins

Tim Schüberg, Marcus Tyus, Felix Terins, Hugo Bergström

Kommentar: Det är ingen tillfällighet att Norrköping vunnit tre raka guld. Den stora anledningen stavas Tim Schüberg som inte är ligans spelmässigt bäste guard med däremot en ledartyp utöver det vanliga. När han samtidigt har stjärnor som Tyus och Terins att leka med är det få saker som kan gå fel.

 

 

2) Borås Basket

Ibi Watson, Ludvig Johansson, Jared Godrey, Andreas Person

Kommentar: Importerna Watson och Godfrey är några av ligans bäste scorers, Ludde Johansson har vuxit massor de senaste åren och evigt unge Person verkar aldrig bli gammal. Nej, det här är en riktigt balanserad bakplansmix som matchar allt och alla.

 

 

3) Jämtland Basket

Tra Holder, Adam Johansson, Tito Casero, Anes Zekovic

Kommentar: Den här rotationen hotar både Borås och Norrköping i spets och bredd. Holder verkar vara ett fynd och Adam Johansson har de senaste åren hittat en bra roll som backup i tränaren Adnan Chuks rotation. Kubanske Casero ett fullblodsproffs och vad Zekovic har att erbjuda på en basketplan vet alla.


 

4) BC Luleå

Gustav Hansson, Jonathan Arvidsson, Daniel Hansson, Denzel George.

Kommentar: Här finns flera olika spelartyper som kan hota motståndarna på en mängd spännande sätt. Gustav Hansson med sitt kreativitet, brorsan Daniel med sitt skytte, Arvidssons attackspel och George som sitter på ett av ligans tuffaste bollförsvar. Svaghet? För få centimeter som motståndarna ofta utnyttjar.  

 

 

5) Södertälje

Anthony Durham, Martin Pahlmblad, Jorge Meijas

Kommentar: En lite tunn rotation där jag tycker att spanske Meijas har mer att bevisa. I Pahlmblad vet vi vad som erbjuds i form av försvarsspel, ledarskap och erfarenhet. Nye Durham har snabbt blivit en av Södertäljes viktigaste spelare med sin kreativitet och förmåga att skapa från ingenting

 

 

6)  Nässjö Basket

Charles Barton, Elias Weibert,  Nyeameye Adom.

Kommentar: Veteranen Barton är en toppguard i SBL men bakom honom är det oroväckande vingligt. Weibert är rejäl men saknar spets och importen Adom har mer att bevisa. Kanske behöver Nässjö gradera upp den här positionen för att kunna bråka med de bästa i ett kommande SM-slutspel? Det är känslan.

 

 

7) Uppsala Basket

Lukas Friberg, Jeremiah Paige, Melker Delryd, Gustav Moberg, Alan Zekovic

Kommentar: Värvningen av Jeremiah Paige visade sig vara en fullträff och hittills snittar han över 25 poäng. Bakom amerikanen finns en trio hyggligt kompetenta SBL-spelare där Friberg sticker ut mest och är den som tar besluten från sin spelfördelarposition.

 

 

8)  Umeå Bskt

Jordan Peltier, William Eriksson-Hansson, David Czerapowicz, Anton Lindqvist.

Kommentar: Visst fanns det frågetecken bakom Peltier efter hans långa skadefrånvaro men de är uträtade. En fantastisk bra comeback i ligan. Czerapowicz är ett ständigt hot med sitt skytte, Luleåsonen William Eriksson-Hansson utvecklas hela tiden och har etablerat sig som en backup-spelare i SBL.

  

 

9)  Köping Stars

Tim Carlsten, Ben Okhotin, Erik Persson, Mattias Herlitz, Jakob Hadi, Erik Flood

Kommentar: Det har sällan varit mer tydligt var ett lag har sin svaga punkt. Köping sitter på ligans svagaste bakplansrotation och att laget förlorat samtliga matcher hittills ter sig med facit i hand ganska naturligt. Här måste klubben uppgradera – helst i redan i går.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa