Ranking: Här är herrligans gnälligaste tränare

Vem är värst och vem är snällast? Bloggen levererar en lista som många lär ha åsikter kring. Håll till godo.

Luleås tränaren Håkan Larsson och Norrköpings Mikko Riipinen.

Luleås tränaren Håkan Larsson och Norrköpings Mikko Riipinen.

Foto: Bildbyrån

Basketbloggen2024-05-12 10:56

Baskettränarnas uppträdande vid sidlinjen är alltid ett intressant samtalsämne där åsikterna är många och delade. Och precis det har Bloggen tagit fasta på den här gången.

Här är årets hetaste och mest subjektiva rankinglista hittills: SBL herr gnälligaste coacher under säsongen 23/24.

1) Mikko Riipinen, Norrköping
Kommentar: Det börjar redan i den första minuten och fortsätter sedan hela matcherna. Nästan varenda blåsning eller ickeblåsning som drabbar Norrköping reagerar Riipinen på. Med snack, utbrott, gester eller bara himlande med ögonen. Herrlandslagets förbundskapten är faktiskt helt ohotad etta på den här listan.

 

2) Sergi Brugué, Södertälje
Kommentar: Den hetlevrade spanjoren är ligans mest aggressiva tränare och det får domarna höra både högt samt ljudligt. Gesterna är yviga och diskussionerna pågår inte bara med planens rättsskipare – nej, även sekretariat och motståndarlagens spelare samt ledarstaber får sig ibland en släng av sleven. 

3) Gabo Loaiza, Umeå

Kommentar: Hyperenergisk tränare som lever sig in i matcherna med hela sin kropp och själ. Precis som många andra i Umeå Bskt-sfären verkade han gå på linjen att domarna är i någon sorts konspiration mot Västerbottenslaget och det märktes allt tydligare när förlusterna lades på hög under den förra säsongen. Fortsättning följer i Köping? Vi får se...

4) Torbjörn Gehrke, Köping

Kommentar: Även veteranen Torbjörn Gehrke, 56, har blivit äldre och har en mer avslappnad attityd till domarna än tidigare under sin långa karriär. Men ibland brinner det till – då både hörs det och syns det.

5) Adnan Chuk, Jämtland
Kommentar: Även Chuk har lugnat ned sig med åren och förfinat sin upplevelse av basketdomarnas insatser. Nu handlar det mer om ansiktsuttryck, uppgivna gester och lite mer lågmälda diskussioner. 

6) Henrik Sonko, Borås

Kommentar: Boråstränaren flyger fram efter sidlinjen, synnerligen engagerad och hans karakteristiska armviftande skulle det gå att sno ihop karikatyrbok av. Sonko har taggat ned betydligt över åren och upplevs nog av damerna och herrarna i grått som hyfsat beskedlig. 

7) Panagiotis Nikolaidis, Uppsala

Kommentar: Nog tusan kan "Giotti" tända till ibland och ha högljudda åsikter om det gråa lagets prestation. Men han verkar inte vara långsint, släpper sitt missnöje snabbt och går vidare med sin arbetsuppgift vid sidlinjen

8) Sergio Vicente, Nässjö

Kommentar: Under nästan hela säsongen uppfattade Bloggen Vicente som en coollugn spansk gentleman men under slutspelet såg vi en ny sida av Nässjöcoachen där han under match – och i media – totalsågande domarna insatser. En spännande utveckling.

9) Håkan Larsson, BC Luleå

Kommentar: Det sägs att en domare i SBL under en match uppmanat Håkan Larsson att inte vara så snäll och ifrågasätta fler domslut. Det säger en hel del. Hur som helst är BC Luleå-tränaren en förebild vid sidlinjen med sitt lugna uppträdande. Så var det inte alltid under spelarkarriären.