Ranking: De viktiga svenska stommarna

Det vinnande konceptet: En blågul bas att stå på.

Basketbloggen 14 augusti 2022 21:52

I och med importregeln i SBL herr och dam där enbart fyra utländska spelare är tillåtna är det svenska materialet hur viktigt som helst. Till och med helt avgörande för hur säsongen slutar.

Bloggen tog en titt på lagen i SBL herr, valde ut de fyra viktigaste blågula spelarna i trupperna och slängde ihop en ranking över läget just i dag.

 

1) Norrköping Dolphins 
Svenska nyckelspelare: Nick Spires, Adam Ramstedt, Tim Schüberg, Nathan Dawit. 
Kommentar: Vad ska man säga? Norrköping tar stora delar av SBL till skolan när det gäller att bygga en svensk stomme. Men så är det när en klubb dominerar och vinner titlar. De bästa vill spela där. Bara för att skrämma vettet ur alla: Elias Desport och Hugo Bergström finns också där bakom och lurar.
 

2) Jämtland Basket
Svenska nyckelspelare: RT Guinn, Pierre Hampton, Anes Zekovic, Daniel Johansson.
Kommentar: En urstark och samspelt svensk kvartett som nästan matchar Norrköping. Hampton är hörnstenen och en av ligans allra bästa svenska spelare – kanske den bäste. 
 

3) Södertälje BBK

Svenska nyckelspelare: Martin Pahlmblad, William Kermoury, Alexander Lindqvist, Lazar Radosavljevic.

Kommentar: Det finns en naturlag i SBL och den säger att Södertälje alltid har en superstabil svensk bas att stå på. Visst, den ser i dagsläget lite tunnare än tidigare år men håller ändå högsta klass. En brasklapp: Bloggen vet inte om Anton Gaddefors står under kontrakt eller om det bröts när han valde spel i Kanada i sommar.
 

4) Nässjö Basket

Svenska nyckelspelare: Charles Barton, Abdou Medjedoub, Sheriff Drammeh, Elias Weibert.

Kommentar: Barton, Medjedoub och Drammeh är alla beprövande och erfarna spelare som kommer leverera. För att utmana de allra bästa kan en nog en till kvalitetskropp behövas.
 

5) Borås Basket

Svenska nyckelspelare: Fredrik Andersson, John Brändmark, Simon Gunnarsson, Ludvig Johansson.
Kommentar: Det här gänget har Borås litat på i många år men skador har ofta stört rytmen. Men håller de sig hela vet alla vad som erbjuds –  i första hand stabilitet men inte lika mycket spets. Sedan ska vi inte glömma att Andreas Person med stor sannolikhet ansluter.
 

6) BC Luleå
Svenska nyckelspelare: Jonathan Arvidsson, Denzel George, Nils Botold, Samuel Berkelund.

Kommentar: BC är tunt med tanke på att bara två av dessa spelare – Arvidsson samt George – bevisat att de kan leverera i värdematcher. Självklart är Berkelund en sådan spelare också men osäkerheten kring hans hälsenseskada och när han vara tillbaka i spel med full kraft gör att jag ligger lite lågt. Nej, Luleåklubben verkligen skriker efter en klasspelare som om denne hittas någonstans avgör om laget är en seriös toppkandidat som kan bråka lite med Jämtland och Norrköping. 

 

7) Umeå Bskt

Svenska nyckelspelare: Daniel Hansson, Gustav Hansson, David Czerapowicz, Alexander Yemane.

Kommentar: Umeå har inte den stora lönebudget som krävs för att klättra tydligt uppåt i näringskedjan men det är materialet ser spännande ut. Projektet med bröderna Hansson på bakplan kittlar men mycket hänger på om Czerapowicz kan hålla sig skadefri.
 

8) Uppsala Basket

Svenska nyckelspelare: Niklas Larsson, Lukas Friberg, Mikael Axelsson-Kaltak, Alan Zekovic.
Kommentar: För att vara en nykomling känns den här blågula basen ganska trygg om än lite för rund i kanterna. Larsson blir en nyckelspelare hos Uppsala.


9) Köping Basket
Svenska nyckelspelare: Oliver Gehrke, Hampus Åhlin, Tim Carlsten, Kevin Senghore-Peterson.

Kommentar: Gehrke har kapacitet att vinna SBL-matcher åt sitt lag men skador har gjort att han inte hittat tillbaka till nivån han visade säsongen 18/19 i Jämtland. Blir oerhört viktig för Köping om han tar ett steg framåt.

 

10) Kalmar Saints

Svenska nyckelspelare: Tobias Sjöberg, Sebastian Sjöberg, Hampus Ramstedt, Hannes Widell.

Kommentar: 2xSjöberg har dominerat i Superettan och nu är det upp till bevis i landets högsta serie. Det ska också bli intressant att se om en mer erfaren Widell kniper karriärens sista chans att bli en etablerad rotationsspelare i basketens finrum.

 

11) Fryshuset Basket
Kommentar: För få spelare under kontrakt för att en bedömning ska kunna göras.


 
 
 
 
 
 
Basketbloggen
10 oktober 2022 11:42  Basketbloggen

Omgångens tips

Ett haveri på så många plan

Luleå Basket.
Visa fler
Läs mer!
30 november 2022 19:29  Basketbloggen

Omgångens tips: Det här blir en rysarmatch

Brendan Bailey och Michael Gilmore i BC Luleå.

Efter kritikstormen – BC Luleå agerar: Skänker biljettintäkter till behövande i Ukraina

Efter kritikstormen – BC Luleå agerar: Skänker biljettintäkter till behövande i Ukraina
Visa fler
Ämnen du kan följa