Ranking: Allt pekar mot det fjärde raka SM-guldet

Bloggen har ett tips. Och det är föga sensationellt.

Norrköping gör det för fjärde året i rad? Mycket talar för det.

Norrköping gör det för fjärde året i rad? Mycket talar för det.

Foto: Bildbyrån

Basketbloggen2023-08-08 10:09

Det är lite mer än en månad kvar till starten av SBL Herr och lagens spelartrupper snickras så sakteliga ihop. Men var står lagen just nu? Hur har klubbarna lyckats i sitt lagbyggande? Vad är statusen? Det är med andra ord dags för sommarens första power ranking.

1) Norrköping Dolphins

Kommentar: Mästare tre år i rad och det ser ut som att det blir ett fjärde guld. Norrköping har landets klart bästa svenska bas där hemvändande landslagsguarden Felix Terins kommer betyda massor med sin förmåga att dra i tuffa skott. Och skulle inte importerna hålla rätt nivå tvekar inte klubben att göra snabba förändringar. Jag kan faktiskt inte se någon klubb i Sverige som på riktigt allvar tar upp kampen om mästartiteln.

2) Jämtland Basket

Kommentar: Med Adnan Chuk som coach levereras alltid en hög lägstanivå – det vet alla. Hans lag förlorar aldrig basketmatcher – de måste alltid besegras. På förhand ser Östersundsklubbens importbesättning intressant ut och Bloggen är extra nyfiken på meriterade collegecentern Flo Thamba. Orosmoln: Hur reagerar laget utan hörnstenarna RT Guinn och Daniel Johansson? 

3) Borås Basket

Kommentar: Borås behåller hela sin Hedenhösgamla svenska bas vilket lägger grunden på ett tryggt och fint sätt. Då kommer allt ned till importernas standard. Vad Ryan Logan och Chris McKnight kan vet vi efter den förra säsongen och det är massor. Men mycket kommer att hänga på de nya guarderna Jarred Godfrey samt Ibi Watson. Och där vet vi intet ännu. 

4) BC Luleå

Kommentar: BC Luleås satsning är SBL:s mest spännande med flera intressanta svenska värvningar där centern Tobias Sjöberg och MVP-guarden Gustav Hansson kittlar massor. Men mycket är nytt och massor måste falla på plats. Nye huvudtränaren Håkan Larsson och hans stab är fortfarande oprövad på den här nivån och att bara satsa på två importspelare är ett vågspel. Där kan något behöva göras under vintern. 

5) Nässjö Basket

Kommentar: Är det här säsongen Nässjö tar ett rejält kliv i basketens näringskedja. Kanske? Kanske inte? Bloggen har i alla fall många gånger trott att så är fallet men blivit besviken. Nåväl. Nässjö sitter på en bra bas med klasspelarna Charles Barton samt Dartaye Ruffin. Värvningen av erfarne William Gutenius är superviktig. Nye spanske coachen Vicente Belena ersätter Joakim Källman och det ska bli intressant att se vad hans planer är.

6) Södertälje

Kommentar: Det är lite svårt att var Södertälje är på väg med den pekar tydligt söderut mot Spanien där klubben den här säsongen hämtar massor av influenser. Sergi Brugué tar över som coach. Poinguarden Jorge Mejías är lagets nye motor och forwarden Walter Cabral ska göra grovjobbet. Nej, det här kommer handla om "gubbarna" Martin Pahlmblad, Alexander Lindqvist  och skadedrabbade Anton Gaddefors. Och givetvis tunga stjärnvärvningen Nick Spires som får en jätteroll.

7) Uppsala Basket

Kommentar: Uppsala har en rejäl svensk spelarkader att luta sig mot – liknar faktiskt Borås på många sätt. Lukas Friberg, Niklas Larsson, Henrik Jädersten och Alan Zekovic är inte spektakulära på något sätt men lojala arbetare i basketfabriken som gör jobbet sju dagar i veckan. Hittar Uppsala rätt i importdjungeln kan det här bli ganska kul.

8) Köping Basket

Kommentar: Köping gjorde förra säsongen ett rejält intryck med många hårt arbetande importspelare som aldrig vek ned sig. Nu har hela den kadern bytts ut och ersättarna som tränaren Torbjörn Gehrke hittat måste ersätta perfekt. Tappet av Oliver Gehrke är kännbart med tanke på att laget saknar svenska spelare som har det lilla extra. Jo, förresten: Håll koll på unge Erik Persson som hämtats från Spanien. Där kan något spännande finnas.

9) Umeå Bskt

Kommentar: Tappet av succébröderna Gustav och Daniel Hansson samt tränaren Boris Balibrea är blytunga och nästan omöjliga att hämta sig ifrån. Umeå får helt enkelt starta om ännu en gång och hoppas att deras scouting på importmarknaden varit hundraprocentig. Centern Will Butler stannar ytterligare en säsong vilket är en kvalitetssäkring. Men det svenska materialet är tunt och mycket av hoppet står till Jordan Peltier som gör comeback efter en lång skadeperiod.