Power ranking: Här är de hetaste och iskallaste lagen

Bloggen listar och rankar.

Felix Terins, Norrköping.

Felix Terins, Norrköping.

Foto: Bildbyrån

Basketbloggen2021-11-07 09:49

Vilka lag är heta och vilka är kalla i SBL Herr? Frågor som kräver svar. Här är Bloggens power ranking.


1) Norrköping Dolphins

Norrköping slaktar just nu allt motstånd och ser mer eller mindre oövervinnerligt. Jämför man med flera andra lags trupper ser det nästan ut som att den regerande mästaren spelar i Euroleague och de övriga försöker vinna superettan. Stor överdrift, förstås, men ni fattar. Nivåskillnaden är nästan overkligt stor. 


2) Jämtland Basket

Rysarförlusten mot Borås fick Östersundslaget lite ur spår men den kommer inte att få Adnan Chuk & Co att tvivla. Det här laget är urstarkt, byggt för att vinna guld och möjligheten att förstärka med en importspelare finns fortfarande. Det är kusligt men görs jobbet med den svenska stommen finns sådan lyx.


3) Borås Basket

Vinner man, utan en av sina bästa spelare i form av Skyler Flatten, mot ett obesegrat Jämtland på bortaplan ska man förstås vara bland de bästa när det analyseras formkurvor. Och Bloggen skulle inte bli förvånad om det blev matchen som vänder säsongen för Borås. Spelarmaterialet finns där.   hur trögt det än sett ut den första tredjedelen av säsongen.


4) BC Luleå

Luleå har tre raka segrar och det går givetvis inte att blunda för. Men vi vet också att två dem tagits mot Umeå samt Fryshuset. Men visst kan vi se klar förbättring hos Peter Öqvists lag den senaste tiden. Bättre bollflöde, smartare beslutsfattande och högre procent. Framåt, för att inte säsongen ska sluta i ännu ett kvartsfinalmisslyckande, måste laget förstärkas med en kvalitetsspelare. Och det är inte ens säkert att det hjälper...


5) Södertälje BBK

Vårens finallag har bara en vinst på de senaste fyra matcherna men den klara segern mot Köping häromsistens tror jag fick in laget på rätt spår efter alla dessa frustrationsförluster. Tränaren Ludwig Degernäs har ett jättejobb att göra framåt och en enkel väg skulle vara att byta ut importguarden Nick Griffin. Han håller inte måttet. Eller kan det vara så att Södertälje till sist blivit gammalt? Vi får se.


6) Nässjö Basket 

Vi har inte sett Nässjös fulla potential den här säsongen mycket på grund av att laget i många matcher saknat sin bäste spelare i form av Keenan Gumbs. Men kapaciteten finns - de har vi sett i segrarna mot BC Luleå och Borås. Det borde bara vara en tidsfråga innan laget får fart på grejerna och börja utmana på allvar.


7) Köping Stars

Bloggen måste ändå ge Köping cred - innan säsongen trodde jag inte det minsta på laget som såg ihåligt ut. Men här finns något som gör att Torbjörn Gehrkes gäng kan tävla med många och värvningen av vasse guarden Liam O´Reilly har gett laget en ny dimension. Nu ska bara laget bli skadefritt och först då vet vi var Köping hör hemma.


8) Umeå Bskt

Sex raka torsk och stjärnan DeMarco Dickerson helt ur form. Det bådar inte gott och tränaren Boris Balibrea har ett jättejobb för att kunna ta laget ur den avgrundsdjupa svackan. Till att börja med måste Umeås stjäl och hjärta Cole Welle komma tillbaka från skada. Amerikanen är hur viktig som helst och tillför en dimension i "skräpspelet" som just nu saknas.


9) Fryshuset Basket

Det känns som det här projektet ska avslutas efter den här säsongen. Bara en vinst 20/21. Tio raka torsk 21/22. Ni fattar. Det här är inte roligt eller charmigt längre.