Överraskande försvarsplanen lyfte BC Luleå

Draget som avgjorde rysaren.

BC Luleå. Andrew Smith

Basketbloggen2022-02-12 19:35

BC Luleå tog en livsviktig seger (86-73) mot Borås på hemmaplan i jakten på en plats bland de fyra bästa i grundserietabellen.

Och vinsten greppades tack vare en ny defensiv plan under den andra halvleken där laget lyckades hålla Borås på 23 futtiga poäng.

Under de första 20 minuterna hade tränaren Peter Öqvists lag alla möjliga försvarsproblem och testade det mesta, bland annat zonförsvar i perioder, för att hitta ett sätt att sakta ned Borås. Men inget funkade.

I halvtidsvilan valde Öqvist ett nytt grepp som överraskade och blev vägvinnande. Istället för att byta på alla bollscreens, en av Luleåtränarens heliga försvarsprinciper, valde BC Luleå att "hedga" på den Borås bollförande spelare vilket oftast var Andreas Person eller Siyani Chambers. Det gjorde dem passiva och tvingade guardduon att göra sig av med bollen.

Här gjorde först och främst Andrew Smith, ibland Bryce Douvier, ett jättejobb.

Men det fanns fler hjältar i BC Luleå den här eftermiddagen. Unge Denzel George fick 38 blytunga minuter när Tavarius Shine hade känningar i hälsenan och raderade mer eller mindre bort Boråsstjärnan Skyler Flatten som bara orkade med åtta poäng och sköt fattiga 2/10.  Sedan får vi inte glömma Jonathan Arvidsson som spelade ett supersmart guardspel och tog ansvar när comebackande Adam Rönnqvist blev utfoulad.

Jag säger det igen. Skrivs fast George på ett flerårskontrakt. Helst redan i går.