Nyheten som öppnar ett litet finalfönster för BC Luleå

Wow. Jämtlands stjärna lämnar klubben.

Seth Leday lämnar Östersund.

Seth Leday lämnar Östersund.

Foto: Kenta Jönsson

Basketbloggen2023-12-26 11:04

SVT-profilen och basketexperten Nick Rajacic skrev om nyheten på X (Twitter) under måndagskvällen och jag hörde  också ryktet för någon dag sedan: Seth LeDay – Jämtlands stjärna och kanske viktigaste spelare den här säsongen – lämnar klubben.

Och nu på tisdagsmorgonen bekräftade Jämtland surret som varit ute i några dagar i basketsverige. Enligt klubben handlar det om "en hel del frustration och slitningar i gruppen" vilket var uppfriskande tydligt skrivet för att vara ett pressmeddelande.

Sportsligt är beskedet en jättesmäll för klubben som siktat på SM-guld alla säsonger under Adnan Chuk-eran. LeDay har varit Jämtlands defensiva nav, snittat 15 poäng samt 10 returer och utvecklats massor efter sin rollspelarsejour i Södertälje.

Sedan tidigare har Jämtland tappat guarden Tito Casero och ersatt honom med Nisre Zouzoua som hittills inte visat sig hålla samma klass. Lägg till skadeproblem för Pierre Hampton samt Adam Johansson och ni fattar vilket tufft läge Östersundsklubben plötsligt hamnat i.

Nu visar det sig att Jämtland redan gjort klart med en ersättare för LeDay och det blir Keith Braxton som förra säsongen snittade nästan 13 poäng och 6 returer i den belgiska ligan och klubben Belfius Mons-Hainaut där Vedran Bosnic är tränare. Adnan Chuk lär med andra ord fått goda referenser från sin gode vän vilket förstås är alldeles utmärkt.

Det intressanta med Braxton-värvningen är att Jämtland byter lite identitet och plockar in en mer skapande "guardaktig" spelare och därmed ger upp mycket i returtagningen. Det ska bli intressant att se hur det experimentet faller ut men Bloggen har svårt att se hur dagens Jämtland ska bli bättre än det vi såg i början av november.

Vad den här turbulensen innebär för hela SBL och resten av säsongen går det bara att spekulera kring men Bloggen drar det förstås till sin spets: Dela ut guldmedaljerna till Norrköping Dolphins redan i dag och dela om lagen. Om den regerande mästaren var klar favorit innan ligaspelet startade är Schüberg & Co i dag knappt spelbara. 

Om vi tittar med Norrbottensögon på det som hänt är det svårt att blunda för det läge som plötsligt dykt upp för BC Luleå. Kanske, kanske finns där ett litet finalfönster som öppnats svagt på glänt om laget fortsätter att utvecklas i den takt som gjorts de senaste sex-sju veckorna?

Vi får se. Semifinal känns fortfarande som det vettigaste tipset för tränaren Håkan Larsson nybygge.