Nu kommer det att krävas ledarskap i BC Luleå

BC Luleå föll tungt. Igen.
BC Luleå föll tungt. Igen.

Säsongen fortsätter att vara nattsvart för BC Luleå. Det är helt enkelt dags att aktivera en krisplan.

Basketbloggen 31 oktober 2023 22:16

I 20 minuter såg det faktiskt helt okej ut. Ledning mot Nässjö med 46–40 i den andra cupsemifinalen och ett försvarsspel som inte visats upp på många långa veckor. Vi kunde se en plan. En tanke. En hängivenhet. En tro på någonting.

 

En timme senare fanns bara spillror kvar av BC Luleå som basketlag. Överkört. Förnedrat. Utklassat. Där fanns inga som helst svar på Nässjös taktiska förändringar och när tre-fyra minuter kvar att spela gav tränare Håkan Larsson upp, kastade in handduken och lät ett gäng bänkspelare komma in på planen och springa sig lite svettiga. Förlust med 73–89 och sammanlagt minus 32 poäng över två matcher. Hisnande men inte desto mindre en brutal verklighet.

 

Det är just nu svårt att förklara vad som faktiskt händer i BC Luleås basketlag. Före säsongsstarten var det tjo och tjim. Piggt, glatt, fräscht och spännande. Ett gäng kompetenta svenska spelare värvades in, det andades framtidstro och optimism. 

 

I dag? Jag vette tusan var det här är på väg och vad som måste hända för att för att en vändning ska kunna ske. Men en sak är säker. Det kommer krävas ledarskap på en hög nivå. 

Det börjar med nye klubbdirektören Per Sandström som måste stå stark i motvinden. Det fortsätter med det oerfarna coachteamet Håkan Larsson, Jim Enbom och Jakob Sandén som måste se över allt som gjorts hittills, göra de korrekta analyserna och korrigera det som inte fungerar. Vilket är det allra mesta.

 

Och till sist landar det på spelarna och ledarna i laget. Vilka de nu är? Vem kliver fram? Vem höjer rösten så att alla lyssnar? Vem har mandat att utkräva ansvar? Gustav Hansson? Jonathan Arvidsson? Kentwan Smith? Tobias Sjöberg? Från Bloggens horisont på läktaren är det svårt att se vem som har den pondusen men någonstans måste den finnas.

 

Det som är bra för BC Luleå är att fortfarande återstår 25 matcher av SBL:s grundserie och tid finnes att hitta något som funkar på planen. En trygghet i spelet och en grund att stå på. Kanske kryddat med en eller annan förändring i spelartruppen om klubbens ekonomi tillåter.

 

Någonstans i någon skrivbordslåda på kansliet bör det redan nu ligga en färdig krisplan som är redo att aktiveras. För så här kan det absolut inte fortsätta. 

 

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa