Nej, det här var inte värdigt en mästarklubb

Cupfinalen blev en outhärdlig upplevelse för Luleå Basket.

Luleå Basket. Robbie Ryan

Luleå Basket. Robbie Ryan

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Basketbloggen2024-01-20 22:02

Nog hade Bloggen innerst inne hoppats på att Luleå Basket kunde retas lite med Södertälje i cupfinalen mot Södertälje på Hovet och skaka fram en hyfsat hedersam förlust. Men så blev inte.

Istället blev det en nästan outhärdlig ensidig historia när Södertälje – med stjärnorna Klara Lundqvist, Lollo Halvarsson och Maria Jespersen i spetsen – var osunt överlägsna och vann med 78–47 i en match där Luleå vek ned sig direkt och var inte med och tävlade en enda minut av de 40 som spelades.

För att Luleå Basket överhuvudtaget ska kunna utföra något vettigt mot ett motstånd av Södertäljes kaliber måste allt kugga i och det innebär förstås att alla de få etablerade spelare som i dag finns i truppen spelar på sin absolut högsta nivå. Så var det in

Robbi Ryan gjorde ett godkänt hantverk men sedan var det nattsvart – inte minst offensivt. Fanny Wadling sköt 1/11. Sofia Hägg 1/6. Josefin Vesterberg 3/9 och häpnadsväckande 1/6 från straffkastlinjen. Då blir uppdraget mer eller mindre omöjligt.

Men den här förlusten faller förstås inte enbart på spelarna – truppen innehåller inte mer kvalité än så här och att komma till en cupfinal inför tusentals åskådare med detta manskap är ovärdigt en åttafaldig mästare som dominerat svensk dambasket i ett decennium.

Nej, det stora ansvaret – precis som jag skrivit tidigare – faller på beslutsfattarna i klubben. Luleå Basket har sparkat två tänkta stjärnspelare tidigt på säsongen och åkt på en tuff skada (Allis Nyström) men under lång tid gjordes absolut ingenting för att reparera dessa stora håligheter i lagbygget. 

Till sist lyckades klubben skrapa fram pengar och under de sista veckorna har två importspelare värvats. Men visst hade det varit klädsamt om Luleå Basket agerat redan för ett par månader sedan – då hade inte cupfinalen behövt se ut som den gjorde. Min slutsats är att ekonomin varit, eller är, körd i botten – någon annan vettig förklaring finns inte.

En sak är dock säker. De två nya spelarna som snart landar i Luleå– Sabrina Haines och Tayah Burrows – måste hålla en nästan overkligt hög nivå för att Luleå Basket ska kunna prestera på en respektabel nivå när SM-slutspelet börjar.