Nej, det blev varken kaffe eller kaka den här gången

Fem raka segrar blev det för BC Luleå. Sedan blev det tvärstopp.

BC Luleå Umeå Bskt

Basketbloggen2022-10-21 22:04

I de fem inledande segermatcherna har BC Luleå – trots offensiva problem – kunnat luta sig mot sitt försvarsspel som hela tiden sett solitt ut. Men det var fram till fredagskvällens hemmamöte mot Umeå. Där blev det totalt tvärstopp under de avslutande 20 minuterna. Västerbottenslaget kunde vända ett underläge på 13 poäng, göra hela 56 poäng mot ett BC som blev helt bortkollrat av Umeås smarta offensiva spel.

Umeå fick alla skott laget ville via sitt pick-och-rullspel där begåvade Gustav Hansson styrde matchen efter behag och delade ut elva assist till vidöppna spelare.

Förlusten 88–92 kändes större på något sätt även om Luleå hade sina chanser. Men återigen var procenten från trepoängsland alldeles för låg – bara 24.

Tränaren Peter Öqvist hade den här svarta kvällen bara två spelare som kunde stoppa bollen i korgen; Jonathan Arvidsson och Michael Gilmore som båda gjorde 28 poäng. Men sedan var det iskallt över hela linjen och lagets hittills största offensiva hot Brendan Bailey såg aldrig något dagsljus och orkade bara med nio skott på hela matchen. Han hade behövts.

BC Luleå måste också snabbt som attan hitta en ersättare till Marcus Evans. Slitaget på guarden Jonathan Arvidsson är just nu enormt och mot Umeå tvingades han spela nästan 40 minuter vilket inte är hållbart i längden.

Den närmaste tiden kommer BC Luleå prövas på alla sätt och vis. De fyra matcher som väntar är Norrköping, Nässjö, Borås och Södertälje. Då vet vi på allvar vad det här laget är gjort av.