Stjärnans besked en tuff smäll för mästarklubben.

Stjärnans besked en tuff smäll för mästarklubben.

Luleå Basket,  Ellen Nyström

Luleå Basket, Ellen Nyström

Foto: Petra Älvstrand

Basketbloggen2023-07-21 08:39

Vi kan utan att överdriva konstatera att mästarklubben Luleå Basket haft en tuff sommar med många tunga spelartapp. Bloggen har rapporterat att importspelarna Bria Goss (Israel), Brooke McCarty-Williams (Turkiet) och Mehryn Kraker (Australien) tar nya vägar i sina basketliv men frågan är om inte den tuffaste smällen kom under torsdagen.

Då meddelade Ellen Nyström – lagets kapten, hjärta, själ – på sociala medier att hon går vidare i karriären för spel i Rumänien och mästarlaget Sepsi.

Den gigantiska pusselbiten kommer bli oerhört svår för Luleå Basket att ersätta. På planen har 30-åriga Nyström varit balansspelaren som tillfört vad som behöver för dagen. Både offensivt och defensivt. Vid sidan av planen har landslagsspelaren varit Luleå Baskets självklare ledare.

Jag sms:ade kort med tränare Robin Sandberg under torsdagskvällen och han konstaterade samma exakt sak. Ellen Nyström "går inte att ersätta".

Men det finns förstås andra vägar till framgång och hur dessa ser ut måste klubben lista ut den närmaste tiden. Luleå Basket har fortfarande en utmärkt svensk grund att stå på i form av Allis Nyström, Fanny Wadling, Josefin Vesterberg och Sofia Hägg. 

Nya USA-guarden Robbi Ryan är värvad för att vara en stjärna och måste förstås leverera där efter. Men visst tusan behövs det mycket mer om Luleå ska vara kunna bråka med storsatsande Södertälje. Som Bloggen ser det måste mästarklubben in med m-i-n-s-t två kvalitetsspelare ytterligare och samtidigt få en stark utveckling på talangen Tilda Trygger om hon väljer vara kvar.

Men även om allt detta skulle gå i lås får nog Luleå Baskets finna sig i att inte vara guldtippat när säsongen startar om ett par månader.