Mästarklubbens kovändning: Tar in tre importer direkt

USA-forward klar. Och en guard är på ingång.

Robin Sandberg, Luleå Basketr.

Robin Sandberg, Luleå Basketr.

Foto: Petra Älvstrand

Basketbloggen2023-08-14 15:29

Då har regerande mästaren Luleå Basket kommit igång med värvandet av spetsspelare som ska göra att laget tar upp kampen med Södertälje om guldkepsarna kommande vår. Klubben meddelade i dag att den skrivit fast erfarna USA-forwarden Dejza James, 27 år och 185 centimeter. 

Som alltid går det inte att redan nu att spekulera kring hennes färdigheter men vi kan konstatera att James varit runt i många länder under sina år som proffs. Bland annat Mexico , Grekland, Italien, Turkiet och den förra säsongen lilleputtlandet Luxemburg där hon självklart dominerade hej vilt. I den inhemska ligan snittade James 23 poäng och 11 returer och i Eurocup 20+7. Det är väl de sistnämnda siffror som säger något.

Hur som helst blir Dejza James spännande att kika på. De få klipp jag tittat på verkar hon vara en mer insideorienterad spelare som tillför närvaro i tresekundersområdet.

Men en annan liten nyhet kring Luleå Baskets lagbyggande har också dykt upp. Tidigare meddelande klubben att lagets tredje importspelare skulle värvas en bit in i säsongen men så blir inte fallet. Planen är nu att plocka in en guard vilket kan vara nära förestående.

Det blir dock inte den grekiska landslagsspelaren Anna Stamolamprou som Bloggen tidigare rapporterat om. Förhandlingarna gick helt enkelt inte i mål.

Luleåtränaren Robin Sandberg avslöjar dock för Bloggen att det handlar om en pointguard som ska värvas in.

När den spelaren är klar har mästarklubben bara två namn till att plocka in och det kommer med stor sannolikhet bli en yngre talang samt Sandra Hedlund som det förhandlas med.

Och då kan det faktiskt vara läge att kika lite närmare på lagbygget och hur en spelarrotation kan komma att se ut den här vintern. Tre importspelare blir det i alla fall. Guarden Robbi Ryan, powerforwarden Dejza James och en spelfördelare som vi inte vet namnet på ännu.

På svenskfronten bildar Allis Nyström, Josefin Vesterberg, Fanny Wadling och Sofia Hägg ett erfaret fundament att stå på. Räkna också med att rollspelaren Eira Borgh får tydligt utökade minuter och ett större ansvar. Till detta pussel ska också läggas Maja Erlandsson, troligen Sandra Hedlund samt någon annan yngre förmåga. Vad som händer med Tilda Trygger verkar i dagsläget vara höljt i dunkel.

Sammanfattningsvis: Luleå Basket årgång 2023/24 kommer ha en klart tajtare spelarrotation än vårens guldlag. Troligtvis sju – kanske åtta – spelare när det drar ihop sig till värdematcher.

Klubbens tre importer kommer också ha enormt stora skor att fylla efter stjärntrion Bria Goss, Brooke McCarty-Williams och Mehryn Kraker. Den saken är klar.