Luleå Basket värvar amerikansk guard

Luleå Basket gör ett oväntat drag i jakten på det nionde guldet.

Sabrina Haines

Sabrina Haines

Foto: Foto: Peter Bohlin / PEBO-Foto

Basketbloggen2024-01-18 20:34

Förra veckan gjorde Luleå Basket det oväntade draget och värvade guarden Tayah Burrows som i höstas inte ansågs duga för Östersund och fick sparken. Basketsverige häpnade och undrade vad tränaren Robin Sandberg fått för sig.

Men den regerande mästarklubben hade mer skrällar i bakfickan. När långtidsskadade powerforwarden Allis Nyström skulle ersättas föll valet....På en guard.

Under torsdagen skrev Luleå Basket kontrakt med den 177 centimeter långe comboguarden Sabrina Haines, 26, som närmast kommer från spel i den tyska ligan där hon snittade nästan 18 poäng och drygt sju returer. Om namnet är klingar lite bekant är det helt korrekt uppfattat. För några år sedan spelade amerikanskan i Uppsala där hon snittade 15 poäng.

Med det här draget gör Luleå en tydlig "remake" av truppen. Nyströms enorma närvaro i tresekundersområdet ersätts med fart, skytte och viss kreativitet. Laget blir mindre, snabbare och antagligen lite mer oförutsägbart. Ett spännande och våghalsigt experiment efter en turbulent säsong där det kanske krävs ett helt nytt grepp för att hitta en vinnande väg framåt.

Det innebär att Luleå Basket – när värdematcherna i slutspelet tar fart – kommer ha en grundrotation på Sofia Hägg, Robbi Ryan, Tayaha Burrows, Sabrina Haines, Fanny Wadling och Josefin Vesterberg. Vi kan också räkna in Sandra Hedlund och Eira Borgh som absolut kommer hitta spelminuter.

Visst hade det funnits plats för ytterligare en kvalitetsspelare men nu har Luleå Basket stängt värvardörren för den här säsongen.