Det ska Luleå värva för att utmana

Kravet från Bloggen: Gräv djupt i kassakistan.

Robbie Ryan behöver hjälp med poänggörandet.

Robbie Ryan behöver hjälp med poänggörandet.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Basketbloggen2023-12-10 17:37

I lördags läxade Luleå Basket upp Mark på bortaplan med 34 poäng och det var förstås helt enligt plan och inte mycket att tjata spaltmeter om. Det som stack ut var veteranen Allis Nyström, 30, som den senaste tiden visat upp en helt ny och okänd sida i sitt spel: Nämligen som högprocentig målgörare. Fatta att hon skjuter 54 procent från trepoängsland den här SBL-säsongen.

Mot Mark gick landslagsforwarden loss med ett 88-procentigt skytte som landade i 24 poäng – plus den sedvanliga mängden av returer som stannade vid elva.

Men den mest intressanta nyheten kom några timmar före uppkast och det handlade om vårens guldhjälte Bria Goss som resten av säsongen kommer spela i Polen och inte Luleå Basket som många hade hoppats på.

Tränaren Robin Sandberg berättade efter Markmatchen att klubben nu går vidare efter Goss-beskedet men som läget är i dag vet han inte om det finns pengar att shoppa för.

"Det är svårt. Man måste ha pengar för att kunna handla och framför allt måste man veta hur mycket pengar man har för att kunna handla. Förhoppningen är att vi ska hitta något efter jul", sa han. 

Det är förstås ett häpnadsväckande besked. En klubb som just nu bara spelar med en importspelare och inför säsongen tappade de kanske tre bäst betalda spelarna i hela SBL – Bria Goss, Brooke McCarty-Williams och Ellen Nyström – vet alltså inte i mitten på december om den har ekonomi att värva en enda spelare till.

Därmed kan vi med största sannolikhet slå fast att Luleå Basket inte kommer ha möjlighet att plocka in två spelare som egentligen behövs för att ge sig själv en rimlig chans att tävla om guldet. 

Men nu går vi istället vidare och kikar på vilken spelartyp behöver hämtas in om Luleå Basket hittar de tusenlappar som behövs för att ge sig ut på marknaden. Robin Sandberg har redan slagit fast att position fem inte behöver fyllas och det känns helt korrekt så länge Josefin Vesterberg och Allis Nyström håller sig hela.

Nej, Bloggen landar i att Luleå behöver en spelare på position två som kan glida över och spela forward. Lite som Bria Goss, alltså.

Och den spelaren måste utan tvekan vara någon som kan göra poäng och skapa sina egna lägen när det offensiva spelet fastnar i vinkelvolten. I dag finns bara Robbi Ryan med den spetskompetensen. Sedan nästan ingenting.