Luleå gick tillbaka till grunderna

Mästaren visade klass i seriefinalen.

Luleå Basket, Josefin Vesterberg.

Luleå Basket, Josefin Vesterberg.

Foto: Petra Älvstrand

Basketbloggen2021-11-19 21:56

När inte skotten satt och det offensiva flytet aldrig ville infinna sig fick Luleå Basket gå tillbaka till grunderna och lita på det laget kan allra bäst för att besegra guldutmanaren A3: Försvarsspelet.

Mästarlagets outtröttliga tryck och aggressivitet i defensiven tvingade fram 18 turnovers av Umeålaget som bara orkade med att skjuta 1/17 från trepoängslinjen i den tidiga seriefinalen i Luleå energi arena. 

Det innebar att Umeålaget landade på 64 poäng när matchen var färdigspelad vilket pekar på en utmärkt försvarsinsats av den regerande mästaren, det utan fotskadade landslagsspelaren Allis Nyström som står för mycket av lagets identitet på den egna planhalvan.

I Nyströms frånvaro tog Josefin Vesterberg på sig en ännu större roll som defensivt ankare och svarade för en rakt igenom högkaratig match. 36 spelminuter, 13 poäng och 17 returer är siffror som inte behöver analyseras desto mer.

Däremot borde laget, en normal kväll, ha hittat en bättre offensiv prestation än 76 poäng. A3 gjorde det långa stunder bra men Luleå missade så många öppna treor (5/28) och närskott att jag tappade räkningen.

Mycket handlade nog om att lagets största stjärna och ledare Brooke McCarthy-Williams inte hittade en klockren offensiv rytm och bara sköt 29 procent från golvet. Visst - amerikanskan var superstabil - men visst har guarden en nivå till trots 19 poäng, 5 returer och 6 assist.