Luleå Baskets svar efter rivalens supersatsning

Södertälje gör en av de största satsningar som någonsin setts i SBL dam och plötsligt snackar ingen om den sjufaldiga mästaren Luleå Basket. Men tränaren Robin Sandberg är inte bekymrad. "En utmaning? Absolut. Men jag ser inte oss inte som underdogs – vi ska vinna", säger han.

Robin Sandberg, tränare för Luleå Basket.

Robin Sandberg, tränare för Luleå Basket.

Foto: Bildbyrån

Basketbloggen2022-05-26 10:15

Det var under onsdagen som basketsveriges mest offentliga hemlighet presenterades: Södertälje hämtar hem veteranerna och supertrion Elin Eldebrink, Frida Eldebrink och Lollo Halvarsson. Och från att ha varit en av förra säsongens största floppar kommer laget om ungefär fyra månader gå in i ligaspelet som den givne guldfavoriten.

Dryga 100 mil norrut har Luleå Baskets tränare Robin Sandberg haft koll på utvecklingen i Södertälje och klubbens satsning. Och han välkomnar den.

"Absolut. Det här kommer göra SBL bättre och mer konkurrenskraftig. Det är–  förstås bara positivt att fler bra spelare vill vara här."

Men det är ett jäkla bra lag som ni ska fajtas mot?

"En utmaning. Absolut. Det är ju inte så att Eldebrinkarna eller Halvarsson på något sätt är på nedgång i sina karriärer. De är nästan i sin "prime. Men jag ser inte oss som underdogs – vi ska vinna."

Vad funderar du på när du ser Södertäljes spelartrupp?

"Alltså, man kan tänka sig att Södertälje kommer spela en hel del smått med Klara Lundqvist och systrarna Eldebrink på planen. Ska vi i Luleå matcha det eller gå en helt annan väg? Det är tankar som snurrar runt."


Frågan är då hur Luleå Basket ska svara på Södertäljes stora satsning och bli en allvarlig guldutmanare? Kontinuitet är utan tvekan vägen för Robin Sandberg. Just nu samtalar klubben med alla nyckelspelare, inklusive USA-paret Bria Goss och Brooke McCarthy-Williams, och målet är att behålla alla om så är möjligt.

"Kanske gör vi inte en enda spetsvärvning. Det kan vara så att utveckling av de spelare vi har gör att vi kan utmana Södertälje. Men det kan också bli så att vi plockar in en till riktigt bra spelare. Vi får se. Förra vintern var så konstig vi vann massor men vann ändå inte de matcher som var viktiga. Det hade varit intressant att under förra säsongen, där i januari-februari, fått spela mot det lag Södertälje sätter ihop nu. Kanske hade vi matchat dem. Kanske inte."