Lista: Tio år – tio betydelsefulla spelare

För några dagar sedan skrev jag om Luleå Baskets prickfria insats mot guldrivalen Södertälje och utnämnde den prestationen till klubbens främsta sedan gulderan startade våren 2014.

Basketbloggen 7 februari 2023 19:04

Det självklart svårt att ranka enskilda matcher och det är lätt att glömma bort svunna tider. Men så var i alla fall mitt intryck.

Men en sak kan vi vara helt överens om. Det är många stjärnspelare som passerat revy i Luleå Basket under det senaste decenniet och det ger förstås Bloggen chansen att göra det den gillar allra bäst: En lista.

Varsågoda. Här är det tio bästa och mest betydelsefulla Luleå Basket-spelarna de senaste tio åren.

 

1. Anna Barthold, forward

Forwardsveteranen gjorde vad som helst för att vinna och var en urkraft på planen när Luleå Baskets guldera startade. Ledare, fajter och retsticka i en och samma person. Bartholds betydelse för Luleå storhetstid går aldrig att vifta bort.

 

2. Katie Bussey, guard

Bussey var kanske inte den mest talangfulla importspelaren Luleå Basket värvat men oj vilken ledare hon var. Amerikanskan var tränarens förlängda arm på planen och en spelare som nästan alltid var som bäst när allt stod på spel.

 

3. Allis Nyström, forward

Den skadebelastade forwarden har varit klubben trogen under alla dessa år med sju SM-guld på meritlistan. Nyström är en oöm krigare som i mängder av avgörande slutspelsmatcher svarat för stora spel som gett Luleå segern i slutändan.

 

4. Josefin Vesterberg, forward

Hökenprodukten är en av de smartaste defensiva spelare som funnits i klubben. Osjälvisk spelare som håller ihop lagspelet och fyller de hål som uppstår under matcherna.

 

5. Ellen Nyström, guard/forward

Försvar eller poäng. Spelar roll. Rutinerade Nyström gör det som krävs för att laget ska vara framgångsrikt. Högt basket-iq.

 

6. Martina Stålvant, guard

För den landslagsmeriterade guarden fanns bara ett läge: 100 procent. Det såg inte alltid vackert och graciöst ut på planen – men det funkade för slitstarke Stålvant.

 

 7.Chioma Nnamaka, forward

Inte den spelare som hade mest speltid och var förstavalet offensivt. Men som lagkapten var WNBA-meriterade Nnamaka en av de tunga pjäserna när gulden staplades på hög. Fantastisk skytt.

 

 8. Bria Goss, guard/forward

Gör sin andra säsong i Luleå och blir bättre för varje match som går. Stor, stark, högprocentig och allround. En komplett basketspelare.

 

9. Brooke McCarty-Williams, guard

Vindsnabb spelare som gör jobbet med en enorm energi. Stentuff  i bollförsvaret och mångsidig offensivt. Precis sóm Goss gör McCarty-Williams sin andra säsong i Luleå.

 

10. Brittany Smart, guard

Gjorde bara en säsong i Luleå – 2013/14 – men hade en gigantisk roll när dåvarande Northland Basket tog de första guldet. Urstark, iskall och allround. Fantastisk returtagande guard.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa