Lista: Fem heta MVP-kandidater

Jag vet att SBL dam och herr fortfarande är i sin linda och mycket kommer fortfarande att hända innan punkt går att sätta för säsongen 22/23.

Luleå Basket. Bria Goss

Luleå Basket. Bria Goss

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Basketbloggen2022-11-19 14:32

Men erkänn; Nog är ni sugna på ett par tidiga MVP-listor?

Vi börjar med damerna och fem stekheta kandidater.

1) Aquira Decosta, forward/center, Alvik

Statistik: 25 poäng, 14 returer.

Alvik är ett av de största överraskningslagen i SBL dam och en de stora anledningarna  bakom succén är värvningen av insidespelaren Aquira Decosta som fullständigt dominerat med sin atletiska spelstil. 25 poäng och 14 returer i snitt säger allt.

2) Jessica Kelliher, forward/center, Östersund

Statistik: 22 poäng, 14 returer.

Att Östersunds värvning av förra säsongens poängdrottning skulle bli en succé fattade alla. Förre Visbystjärnan är – trots att hon bara mäter 183 centimeter – ett djur i tresekundersområdet och snittar 14 returer.

3) Tiffany Brown, guard, Uppsala

Statistik: 20 poäng, 8 assist.

Uppsala har chockat alla i säsongsinledningen och vunnit fem av sju matcher när detta skrivs. Där har 35-åriga Brown betytt massor med sitt stadiga ledarskap från bakplan.

4) Bria Goss, guard, Luleå Basket

Statistik: 19 poäng, 5 returer.

I maskinmässiga Luleå är det svårt att plocka ut en enda spelare som allt snurrar kring. Men Bloggen landar ändå i Bria Goss som med sin fysik, trygghet, ledarskap och allroundkunnande tagit täten i säsongsstarten.

5) Klara Lundqvist, guard, Södertälje

Statistik: 21 poäng, 8 returer.

Även om guldtippade och storsatsande Södertälje sett lite vingligt ut de senaste veckorna har ändå landslagsguarden och vindsnabbe Lundqvist varit den som spelat på högst nivå hittills.