Lista: Den svenska guardexplosionen i SBL

Bloggen kikar närmare på ett gäng svenska spelare på frammarsch.

Basketbloggen 17 oktober 2022 21:26

Häromdagen lyssnade jag på basketexperten Nick Rajacics podd där han lyfte upp ett intressant ämne som handlade om unga svenska guarder i SBL herr som den här säsongen lyft sitt spel en nivå och fått axla ett stort ansvar i sina klubbar. Rajacic resonerade också kring det faktum att många av dessa har haft några hundår i ligan, gnuggat på som tusan och till sist fått det förtroende de förtjänar av sina tränare.

Men vilka spelare handlar det om. Bloggen tog sig en närmare till på den svenska guardexplosionen och slängde ihop en lista.

 

 

Ludvig Johansson, 24, Borås

Statistik: 22.6 minuter. 8.2 poäng. 6.6 assist. 2.6 returer.

"Är visserligen fortfarande en back up-spelare i Borås men har den här hösten tagit stora steg och ökat på sin speltid rejält. Det finns inget spektakulärt över Johanssons spelstil. Stabil, få misstag, högprocentigt skytte kryddat med ett rejält försvarsspel kännetecknar honom planen."

 

 

Adam Johansson, 22, Jämtland

Statistik: 25.3 minuter. 5.3 poäng. 3 returer. 2.7 assist.

"När Jämtlands importguard RayQuan Evans varit sjuk och inte riktigt levt upp till förväntningarna har unge Johansson fått chansen och utnyttjat varje minut. Påminner lite om Borås-Johansson i sitt uppträdande på planen. Kan fortfarande vässa sitt försvarsspel."

 

 

Gustav Hansson, 27, Umeå

Statistik: 37 minuter. 18.3 poäng. 4.8 returer. 4.8 assist.

"Vad ska man säga om den här sensationella utvecklingen? Under tränaren Boris Balibrea i Umeå har Hansson förvandlats till en ligastjärna och belönats med en plats i landslagstruppen. Bär ett enormt ansvar i Umeå och har grönt ljus att göra precis allt på planen."

 

 

Jonathan Arvidsson, 24, BC Luleå

Statistik: 32.4 minuter. 14.4 poäng. 5 assist. 4 returer.
"När  veteranen Adam Rönnqvist försvann till Island var det givet att Vråkenprodukten skulle ta över den stafettpinnen i BC. Och som han gjort det. Arvidsson har varit superstabil från dag ett och  stigit fram som en av lagets viktigaste spelare. Kaxig och utan rädsla tvekar han inte att ta de avgörande besluten i viktiga lägen."
 

 

 

William Kermoury, 18, Södertälje

Statistik: 24 minuter. 6.2 poäng. 2.5 returer. 1.2 assist.

"Tog en plats i Södertäljes ligatrupp som 15-åring och har i och med Södertäljes mer modesta satsning i SBL getts möjligheten att blomma och ta nästa steg. Stabil, bra skytt och få misstag är Kermourys kännetecken. Men visst känns det som att han skulle kunna ta för sig ännu mer."

 

 

Hugo Bergström, 21, Norrköping

Statistik: 24.3 minuter. 11 poäng. 3 returer. 4.3 assist.

"Tog stora steg redan förra säsongen och är – efter en minst sagt produktiv sommar i gymmet – i dag en etablerad SBL-spelare att lita på. Urstark defensivt och utökar för varje minut han spelar sitt offensiva register. Utmanar nu erfarne Tim Schüberg som lagets ledande svenske bakplansspelare."
 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa