Lista: De åtta största värvarkupperna

Minns ni de här häftiga profilvärvningarna?

Fred Drains lämnade sensationellt Norrköping för rivalen Plannja.

Fred Drains lämnade sensationellt Norrköping för rivalen Plannja.

Foto: Göran Ström

Basketbloggen2023-05-25 21:09

Bloggen har under några år suktat efter en riktig profilvärvning som sätter BC Luleå på kartan igen. Kanske kommer en sådan den här sommaren – vi får väl se. Men vilka är egentligen de största värvarkupperna som Plannja/LF Basket/BC Luleå genomfört de senaste 31 åren?

Här är en stekhet lista.

1) Fred Drains, forward

Norrköpingsikonen Drains hade hamnat i en schism med sin klubb och då tog Plannjatränaren David Visscher chansen. Under hela sommaren 2003 förde han hemliga samtal med Drains och när kontraktet var påskrivet slog det ned som en bomb i basketsverige.

2) Jonas Larsson, guard
Svenska landslagets lagkapten Jonas Larsson hade en lång och framgångsrik proffskarriär i Frankrike bakom sig när han 2001 tog beslutet att flytta hem till Sverige. Men valet föll inte på hemstaden Borås. Nej, återigen var David Visscher framme och knep den då 31-årige veteranen.

3) Torbjörn Gehrke, forward

26-årige Gehrke var redan etablerad i det svenska landslaget när han lämnade USA efter collegespel. Få hade trott att han skulle landa i Luleå och Plannja som säsongen 1993/94 gjorde sin andra raka säsong i den högsta svenska ligan. Men så blev det.

4) Eric Taylor, guard
Säsongen 2002/2003 var USA-guarden Taylor ligans bäste spelare när Solna vann guldet efter en fyra matcher lång finalserie mot Plannja. Två år senare åkte Plannjatränaren David Visscher på en hemlig värvarresa till tyska Bremehaven där Taylor spelade och övertalade honom att skriva på för Luleåklubben. 

5) Rudy Mbemba, guard

En av svensk baskets största talanger planerade hösten 2010 att skriva kontrakt med Sundsvall Dragons när LF Basket, bara någon vecka innan ligan startade, insåg att truppen behövde vässas ytterligare. Rudy Mbemba kontaktades och affären genomfördes i rekordfart.

6) Andrew Mitchell, guard

Under sina säsonger i Solna och Jämtland var Mitchell en av den svenska ligans mest spektakulära poänggörare och en spelare alla klubbar ville ha i sitt lag. När Plannja sommaren 2005 jagade en ersättare till Eric Taylor som lämnat klubben var Mitchell överst på listan.

7) Bo Heiden, forward
Matchvinnaren, trepoängsspecialisten och den förre Jämtlandsspelaren Bo Heiden fick sommaren 1998 svenskt medborgarskap och blev plötsligt högvilt för alla svenska klubbar. Den dragkampen vann Plannja och tränaren Brad Dean.

8) Axel Nordström, forward

Säsongen 2018/19 åkte Uppsala ur den svenska högstaligan och plötsligt blev lagets stjärna och trotjänare Axel Nordström högvilt för de flesta klubbarna i Sverige. Hans val föll på BC Luleå – mitt framför näsan på alla konkurrenter.