Ligatipset: Här är laget som vinner guld

Bloggen tittar i spåkulan.

Adam Ramstedt  får guldjubla igen.

Adam Ramstedt får guldjubla igen.

Foto: Johny Daagh

Basketbloggen2022-09-21 20:49

Då är det dags för SBL herr att slå upp portarna för årets säsong och som ett brev på posten kommer också Bloggens ligatips inför fredagens premiäromgång. Se det som ett facit. Se det som en vild gissning. Se det som några minuters underhållning. 

Håll till godo.
 

1) Norrköping Dolphins

​Kommentar: Två raka mästerskap kommer att bli tre och enklast beskriver man det med genom att räkna upp lagets svenska stomme av spelare: Adam Ramstedt, Nick Spires, Nathan Dawit, Tim Schüberg, Elias Desport och Hugo Bergström. Här är en klubb som mår gott, vill vinna och gör vad som krävs för att nå sina mål. Att sedan landslagscoachen Mikko Riipinen styr skeppet gör inte saken sämre.
 

2) Jämtland Basket

Kommentar: Östersunds stolthet tar små steg mot det stora målet som är klubbens första SM-guld. I fjol var det nära men ett par skador på några nyckelspelare blev för tungt att bära. Den här säsongen har Adnan Chuk finstämt truppen, fått den budget han suktat efter och nu är Jämtland nära sin stora dröm. Nyckelspelare: Pierre Hampton som m-å-s-t-e hålla ihop hela säsongen. 

3) Borås Basket

Kommentar: Den trygga, men lite tråkiga, stommen av svenska spelare är kvar minus Williams Gutenius som givetvis är ett avbräck. Men jag tror att tränaren Henrik Svensson lärde sig massor av förra säsongens fiasko och personligen är jag oerhört nyfiken på Borås importkvartett som verkar ha många olika kvalitéer som kompletterar varandra. 

4) Södertälje

Kommentar: Jag fattar egentligen inte varför så många snackar ned Södertälje. Tränare Ludde Degernäs har trots några tapp en supersolid svensk bas att stå på med Anton Gaddefors, Martin Pahlmblad, Alexander Lindqvist och Lazar Radosavljevic. Det gänget kan de flesta klubbar bara drömma om. Sedan ska det bli superkul att se förre BC Luleå-guarden Corban Collins igen. Och alltid dyker det upp någon stukad landslagsmeriterad svensk som lämnat en klubb någonstans i Europa.

5) Nässjö Basket

Kommentar: Semifinalplatsen våren 2021 visade att det går att bygga vinnande lag med lite mindre resurser och Nässjö gör nu ännu ett försök att bråka med de bästa. Och förutsättningarna finns. Värvningen av Charles Barton som bakplansgeneral ger stabilitet och förre Boråsimporten Derreck Brooks är en spelare som kan göra stora saker i ett lag.

6) BC Luleå
Kommentar: Det här tipset grundar sig helt på den trupp BC sitter på i dag och vad den presterat under försäsongen. Och det är ingenting. Jag kan inte påminna att den förra storklubben varit så nedkört i skoskaften självförtroendetekniskt innan ligaspelet startat. Absolut ingenting har fungerat och i princip alla spelare som ska leda laget har underpresterat. De sena nyförvärven Samir Ali och Tim Kearney kommer hjälpa laget men det behövs mer spets för att bli relevant.  
 

7) Uppsala
Kommentar: Kommer landslagsstjärnan Viktor Gaddefors att stanna hela säsongen. Den frågan ställer sig alla. Gör han det kan Uppsala bråka med alla i SBL och till och med göra skada i ett slutspel. Om inte? Då är lär det krigas hela vägen om de allra sista slutspelsplatsen. Men tipset för dagen är ändå att Gaddefors hittar ett lag utanför Sverige.
 

8) Köping

Kommentar: Köpings försäsong har varit den bästa på år och dar vilket tyder på att tränaren Torbjörn Gehrke har hittat rätt med sina importvärvningar. Men det brukar ändå alltid bli så att Köping inte orkar håll ihop en hel säsong - det har de senaste åren visat. Men jag kan ha fel.

9) Umeå

Kommentar: Västerbottens stolthet tar små steg för varje säsong och mycket talar för att det här laget kommer vara mer sammansvetsat än för ett år sedan. Tränaren Boris Balibrea kan maxa sin spelarkader som inte ser alltför skräckinjagande ut. Projektet med bröderna Daniel och Gustav Hansson på bakplan kommer Bloggen följa med stort intresse.

10) Kalmar

Kommentar. Ett mycket naivt lagbygge där de sportsligt ansvariga verkar ha underskattat nivån på SBL. Några av lagets importer skrämmer ingen och har plockats från basketens bakgårdar. Det här kommer bli ett brutalt uppvaknande för nykomlingen.

11) Fryshuset

Kommentar: Ligahistoriens sämsta och mest ointressanta organisation gör allt för att marknadsföra sin produkt så illa det bara går. Men klubben har plockat in lite ligarutin i form av Leonard Halling och Uros Cigoja vilket borde kunde rendera i en eller två segrar under säsongen. "Nollan" som visades upp 21/22 var en skuffelse på alla möjliga sätt.